fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Digitális addikcióink

A sci-fi műfaj klasszikusaként számon tartott „2001: Űrodüsszeia” képkockái villantak fel előttünk az aktuális válogatásunkban szereplő „Cold Attraction” névre keresztelt tárgy láttán. A Stanley Kubrick filmjében felbukkanó monolitra emlékeztető külső merevlemez nemcsak formai kialakításában, de a bemutatás módját tekintve is expresszív és erősen asszociatív hatást kelt. Arra azért egy nagyobb összegben mernénk fogadni, hogy a tervező Maxime de Grelle-nek is megfordult a fejében az ikonikus mozifilm.

Manapság életünk elképzelhetetlen lenne digitális eszközök nélkül: a mindennapos munkavégzéshez szükséges tárgyaink többsége ebbe a kategóriába sorolható. Laptop, tablet, okostelefon és okosóra – hogy csak a legalapvetőbbeket említsük – ma már mindenütt és minden időben velünk vannak. Függővé tettük magunkat ezektől a tárgyaktól, miközben azok a szabadság érzetével kecsegtettek: „könnyű és kényelmes használat bárhol, bármikor” – és máris elköteleződtünk.

Az alapvetően munkavégzéshez kapcsolódó tárgyaink az idők folyamán egyre több teret és időt kezdtek követelni maguknak: az írógépek kezdetben súlyosak, nehezek voltak, kijelölt helyük volt a szintén robusztus és mozdíthatatlan íróasztalon, aztán megjelentek a hordozható változatok kofferba csomagolva, később az elektromos írógépek, amelyeket már nem kellett hangosan püfölnünk, míg végül elérkeztünk a pihekönnyű laptopok korába, s jöttek a táblagépek, melyeken a billentyűzet „egybeolvadt” a képernyővel.

A digitális eszközök vonzóak akarnak lenni. Kívánatosak még akkor is, ha alapvetően munkaeszközként használjuk azokat. Kézzelfogható eszközök, melyek a digitális világba repítenek bennünket. High-tech körkép a VR-headsettől a szoborszerű gitárerősítőig, Brüsszeltől Buenos Airesig.

Mayer Kitti
designteoretikus

Cold Attraction | Brüsszel, Belgium
Maxime le Grelle


Next Gen. VR Headset | Trondheim, Norvégia
Lucas Couto


BREEZE / Guitar Amp | Szöul, Dél-Korea / Houston, USA
JOOM ,
Weekend-works .com


Apple x Procreate Concept | La Rochelle, Franciaország
Simon Pavy


Wooden Headphones | Buenos Aires, Argentína
Lautaro Lucero
Uido Design Studio


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük