fbpx
Nyomj Entert

Akik a hibákból előnyt kovácsolnak | GoodWaste

Az „új normális” fogalommal párhuzamosan születőben van az „új kreatív” is, melynek egy londoni designkollektíva tökéletes prototípusa. A GoodWaste a maradék anyagok hibáiból indul ki, mikor egyedi bútorait tervezi, ezáltal nemcsak maximalizálja, de újra is értelmezi a kreatív folyamatokat.

Akiknek a minimalizmus nem opció, a felelős fogyasztásra viszont szeretnének odafigyelni, azoknak az olyan újrahasznosító – kicsit elcsépelt ugyan a szó, de itt most tényleg szó szerint használjuk – kezdeményezések jelenthetik a megoldást, mint a londoni GoodWaste. A stúdiót a Royal College of Art formatervező szakán végzett Ambra Dentella, Ewan Alston és Rafael Muldal el Baz alapította. A tervezők egy iskolai projekt során fedezték fel, hogy a gyártók mennyi nagyszerű alapanyagot kezelnek selejtként pusztán azért, mert arra a méretre vagy formára már nincs szükségük a darabjaik gyártásához.

Fotók: GoodWaste

Stúdiójuk alapgondolata, hogy megfordítsák a designfolyamatot: ők először veszik az anyagot – például egy gyönyörű, de hibás márványdarabot, betont vagy magas minőségű követ –, aztán kezdenek el azon gondolkozni hogy mi lehetne belőle. A projekt nagy kihívása tehát, hogy a hibák köré, a tökéletlenségekre épít – ehhez pedig nagyon nem vagyunk hozzászokva az alapvetően perfekcionista, hibaintoleráns, egyszer használatos kultúránkban.

Az egyik alapító, Ewan Alston szerint ez azonban nem csak nehezítő, hanem segítő körülmény is lehet. „Valójában élvezzük annak a kihívását, hogy kitaláljuk az egyes anyagok legérdekesebb felhasználási módjait, és azt is, hogy a helyi gyártókkal hogyan tudjuk kiviteleztetni ezeket a terveket” – fogalmaz Alston, utalva arra is, hogy termékeik nemcsak újrahasznosított anyagokkal, de helyben is készülnek.

A GoodWaste termékeire, melyek egyébként bármelyik high-end designmárka mellett megférnek, a londoni Selfridges áruház is felfigyelt: 2020 októberében már a második kollekciót állították ki a GoodWaste csapatától.

GoodWaste | Web | Instagram

Forrás: GoodWaste, Wallpaper

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük