fbpx
Nyomj Entert

Általános iskola | Split, Horvátország

A spliti Žnjan-Pazdigrad Általános Iskola épülete akkor is figyelemre méltó lenne, ha nem rendelkezne teraszos, tengerre néző focipályával. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban a Fenntartható közösségi építészet kategória befejezéseként most ezt az épületet mutatjuk be.

A legmagasabb színvonalú építészettel járult hozzá a közösségi élet megszervezéséhez Split egyik külvárosi kerületében a Žnjan-Pazdigrad Általános Iskola. Az iskola épülete a Pazdigrad-környék egyetlen valódi köztere: az egykor mezőgazdasági területen található kerületben épültek ugyan lakótelepek és a szolgáltatóipar is képviselteti magát itt, köztér funkcióját azonban korábban csak az utcák látták el.

Ebbe a kontextusba tervezett iskolaépületet az x3m építészeti iroda. A projekt fő célkitűzése a kortárs építészeti és technológiai megoldások edukációs térbe helyezése mellett az volt, hogy a környék lakói számára is nyitott találkozópontot teremtsen.

A lejtős telek erre kiváló alapot szolgátatott, hiszen lehetőséget adott arra, hogy a szintek teraszos elrendezésével különböző funkciókat ellátó platformok jöjjenek létre.

A 2017-ben átadott épületet már a tanév előtt pár nappal megnyitották: arra, hogy valóban űrt töltött be, kiváló bizonyíték, hogy a nyitás után pár órával máris használatba vették a helyiek.

A Žnjan-Pazdigrad Általános Iskola példája nagyon pontosan megmutatja, hogy mi emeli a középületeket a többi épülettípus fölé: képesek arra, hogy szociális folyamatok katalizátorai legyenek. Az új fejlesztés egy korábban mezőgazdasági területből lakóövezetté alakuló városrészben a hiányzó köztér szerepét tölti be, a szociális aktivitások fókuszpontjává vált és képes teret adni a helyi közösség megszervezésének. Az iskola egyszerre játékos és szigorú tömbjei körül kialakuló változatos terek oktatási szerepükön túl lehetőséget kínálnak társasági események szervezésére, sportra és pihenésre.

Klobusovszki Péter DLA egyetemi docens

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük