fbpx
Nyomj Entert

Amikor egy grafikus zenélni kezd | ONAKOM

Hangok izgalmas mintázatai, animációs algoritmusok állnak rendszerbe – a dob, a basszus, a színek, a hullámok és az egyéb textúrák sajátos szintézise ez, zenében és grafikában egyszerre. Birinyi Tamást régóta foglalkoztatja a zene, illetve annak képi megjelenítése. Grafikusként számos DJ-vel, producerrel dolgozott már együtt szuper projekteken, a zenélés azonban csak nemrég lett része az életének. ONAKOM néven jelent meg nemrég első anyaga, amely a #flumesounds címet viseli. Erről beszélgettünk.

„Mint sokaknak, a zene nekem is nagyon fontos szerepet tölt be az életemben. A legjobb eszköz a feltöltődésre, a hangulatokban való elmerülésre, majd az onnan felemelkedésre. Sokféle stílust hallgatok, mindegyiket más céllal, más pillanatban, de természetesen vannak olyan örök kedvencek is, melyek teljes mértékben tükrözik azt, aki én vagyok. Ritkák ezek a szerelmek, de mintha azok a számok nekem íródtak volna” – mesélte Tamás.

A grafikust a középiskolás grafikavizsgára tervezett kazetta- és lemezborítókat követően kezdték el igazán foglalkoztatni a zenéhez köthető vizuális területek és felületek. Sok zenét hallgatott már akkoriban is; az albumborítók mellett a flyerek és a videoklipek jelentették számára a legjobb kibontakozási lehetőséget. Tamásnak a cél már kezdetektől a zene által közölt hangulatok leképezése volt. Ezek sokszor olyan erős hatással voltak rá, hogy külső megkereséstől függetlenül is készített saját videókat, animációkat, amik olyan jól sikerültek, hogy azóta a legtöbb munkája a zenéhez kötődik valamilyen formában.

Az első igazán fontos és emlékezetes projektje iamyank – Hiraeth című nagylemezének vizuális anyaga volt. „Eleve imádtam Yank zenei világát és már a megkeresés pillanatában tudtam, életem egyik legfontosabb projektje lesz. Ezt végig szem előtt tartva igyekeztem beleadni mindent. A másik, számomra hihetetlen lehetőség EPROM koncertvizuálja volt. 2019 nyarán egy önálló kiállításomra készítettem portrékat azokról a producerekről, akik nagy hatást gyakoroltak rám. Köztük az amerikai EPROM-ról is, akinek a kiállítást követően teljesen gyanútlanul elküldtem a róla készült képet. Aztán jött a kérdés, nincs-e kedvem készíteni néhány vizuált az új turnéjához. Hát, volt!” – mesélte Tamás.

A grafikusban hat éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy zenélni tanuljon. Ebben nagy szerepet játszott az imPro School is, ugyanis több onnan kikerült producerrel volt szerencséje Tamásnak grafikusként és videósként már együtt dolgozni. Köztük volt Mongoose, Ferko, Ialaz, Ben Leavez, Zsüd vagy a fentebb említett iamyank, aki egyben vezető oktató is az iskolában. „Az izgalmas projekteknek és a jó emberi kapcsolatoknak köszönhetően a suli közelében maradtam az évek során, de valahogy mindig halogattam a jelentkezést. Közben a saját munkáimat illetően egyre inkább kezdtek foglalkoztatni az audiovizuális installációk, real-time animációk, majd néhány koncertes vetítést követően kristályosodott ki bennem, hogy a képek mellett a hangokat is magam szeretném előállítani. Szóval minden nagyon egy irányba mutatott” – emlékszik vissza. 

Azzal egy időben, hogy Tamás beiratkozott az imPro-ba, a Grammy-díjas producer, Flume elindított egy re-sampling pályázatot a saját hangmintáiból #flumesounds címmel, ami később, a samplingvizsga alkalmával igen kézenfekvő témaválasztásnak bizonyult a grafikus számára. „A re-sampling tulajdonképpen meglévő, vagy általunk rögzített audiohangminták felhasználásából, szerkesztéséből és új kontextusba helyezéséből álló folyamat. A különböző samplingtechnikáknak köszönhetően bármilyen hangból bármilyen hang vagy hangszer előállítható. Esőzésből dobok, kutyaugatásból orgona vagy orgonából dobok. A feladat az volt, hogy csak a rendelkezésre álló hangokból építkezve készüljön valami új, de nem feltétlenül zenei kompozíció. A samplingtechnikák közül a granulárszintézis működése fogott meg leginkább, melynek során egy scanner különböző algoritmusok és automatizációk mentén pásztázza a hangot és épít fel újakat. ” – mondta el Tamás.

Ahogy a zenénél, az artwork esetében is az eredeti designt szerette volna „re-samplingelni”, újramintázni. Bár a grafikusra inkább a sötétebb, monokróm színvilág jellemző, a #flumesounds pályázat saját, Jonathan Zawada által készített, nagyon élénken vibráló, kifejezetten színes arculata némileg visszaköszön a Tamás által – After Effects-ben és Cinema4D-ben – készített, zenéhez alkotott animációban. 

„A zenélés tanulási folyamat, kísérletezés sok-sok hibával és bénázással, de ez így van jól. Új terület, új eszközök, új nyelv. Nagyon izgalmas!” – jegyezte meg Tamás. A sikeres imPro-s vizsga óta sokat dolgozott, tökéletesített még a #flumesounds projekten, aminek köszönhetően idén ősszel már egy bemutatkozó EP is várható, amit élőben is szeretne bemutatni.

Tamás a zenélés mellett – természetesen a grafikusi pályát is megtartva – jelenleg is dolgozik lemezborítókon, animációs videóklipen, különböző reklámügynökségi projekteken, sőt, nemrég egy magyar nagyjátékfilm háttérmunkálataiban is volt szerencséje részt venni, de egy ilyen új zenei projekt elindításakor is akad tennivaló bőven…

„A zene egy újabb eszköz, amin keresztül kifejezhetem magam. Egy audiovizuális installáció vagy performansz esetében a hangok és a kép szervesen összefonódva alkotnak egységet. Együtt kezelem tehát őket és elsősorban a munkáimra jellemző sötét, mély, texturált tereket tervezem hangokkal kiegészíteni, valahol a kísérleti sound-design és a zeneiség határán egyensúlyozva” – jegyezte meg.

Birinyi Tamás | Behance | Facebook | Instagram
ONAKOM | Web | SoundCloud | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük