fbpx
Nyomj Entert

ArtConscious I minőség és egzotikum

Idén novembertől egy mesterséges intelligenciával működtetett online felületen vásárolhatunk művészeti alkotásokat, kortárs divat darabokat, illetve designtárgyakat a hazai és a régiónkban alkotó művészektől. A legnagyobb tehetségeket gyűjtik össze és nyitják ki a világot még inkább a számukra. Jakab Luca művészeti menedzserrel, az ArtConscious alapítójával beszélgettünk.

 

Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen nagyon klassz közép-kelet-európai régióra fókuszáló online művészeti piacteret hozz létre?

A projektet sok különböző gondolat és igény inspirálta. Én Londonban élek, és bár ott sem könnyű művészként vagy designerként megélni, a társadalom nagyra értékeli a kreatív tehetségeket. Itthon és a régióban pedig rengeteg olyan alkotó van, aki beleillene az ottani szcénába, éppen ezért szerettem volna létrehozni egy olyan online platformot, amely lehetőséget teremt nekik bemutatkozni, képviseltetni magukat külföldön is. Ezen kívül az online műkereskedelem sokkal természetesebb műfaj Angliában, és hát ott van egy olyan erős vásárlóréteg is, akik ráadásul nyitottak az új és unikális tárgyakra.

Fotók: Zászlós Mariann

A Forbes-ban idén tavasszal megjelent cikkben olvastam rólad, már régóta hobbid a kortárs kelet-európai művészet. Szerinted miért izgalmas ez a régió?

A poszt-szovjet országok kulturális közege sok külföldi számára hat egzotikusnak – nem csak én gondolom így, a legnagyobb divat és lifestyle magazinok is így fogalmaznak, amikor a régió divatirányzatairól cikkeznek. Ezeknek az országoknak a vizuális kultúrája továbbra is sokkal kevésbé befolyásolt a nemzetközi kommerciális trendek által, mint a nyugati országoké, melynek köszönhetően sokszor sokkal egyedibb darabok és műtárgyak készülnek a régióban, mint máshol. Ezen kívül nem csak magas minőséget, hanem megfizethető árakat is garantálunk a külföldi vásárlók számára.

Művészeti alkotásokat, designtárgyakat leginkább gyűjtőktől, galériákból, árveréseken szoktak vásárolni. Mennyire teszik ezt az emberek az interneten? Kik a célcsoportotok? Mennyire működik ez külföldön és itthon?

Itthon és a régióban egyelőre nem mindennapi rutin az, hogy az emberek online adjanak el vagy vásároljanak műtárgyakat, de az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban ez egy 10-15 éve növekvő trend, amely most kezd begyűrűzni hozzánk is. A piactér működését mi is már a jól bevált modellekre próbáltuk alapozni, hogy ezzel is megteremtsük azt a biztonságérzetet, melyet egy első online műtárgyvásárló keres. Nemrég a hazai sajtóban is lehetett olvasni pár cikket arról, hogy a mostani húszas-harmincas korosztály már egészen máshogy gondolkodik az online vásárlásról, és hogy a jól megszokott offline trendek már a műtárgypiacon is átalakulóban vannak. A célcsoportunk az az angol, illetve amerikai vásárlóréteg, melynek igénye van egyedi tervezésű darabokra és meg is tudja engedni magának, hogy ilyenekkel vegye körbe magát.

Arculat: Absolut Reklám

 

Hogyan lehet felkerülni, regisztrálni az oldalra? Hogyan válogatjátok meg, szűritek a jelentkezőket?

Az oldalra lehet jelentkezni is (az info@artconscious.co.uk email címen, ahol a levél mellé egy online portfóliót is csatolni kell), de természetesen mi is keresünk meg alkotókat. A jelentkezőket egy kisebb kurátor csapat szűri meg, annak fényében, hogy az illetőnek mi az akadémiai háttere, koncepciója, és hogy milyen minőségben alkot. Olyanokkal szeretnénk dolgozni, akik reprezentálják a kiemelkedő tehetségeket és full time alkotói munkával foglalkoznak. Ezen kívül vannak nagyobb céges partnereink, galériák és már befutott design brandek is.

A weboldal igazán nagyon szép, letisztult, friss design. Milyen hasonló oldalak inspiráltak benneteket?

Rengeteg hozzánk hasonló piacteret vizsgáltunk meg, hogy megállapítsuk, mi az, amit biztosan nem szeretnénk: egy össze-vissza, színektől és reklámfelületektől zsongó vizuális káoszt. Azt szerettünk volna elérni, hogy egy középkorú galériás is ugyanolyan komolyan tudja venni az oldalt, mint egy fiatal divat őrült. Így alakult ki a minimál, de azért fiatalos arculat, melyhez az inspirációt leginkább különböző magazinok, lookbookok, kiállítási katalógusok, művészeti és zenei poszterek világából kaptuk. Szerettem volna, hogy a glitch art találkozzon a minimállal egy intuitív és játékos online térben.

November 8-án tartottátok a brit weboldal indító buliját a Londoni Magyar Kulturális Központban. Hogy sikerült? Hány művésszel startoltatok el Londonban?

A launch party szuperül sikerült. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a Balassi Intézet helyet adott az eseményünknek. Az ArtConscious célja, hogy elsőként a londoni vásárlóréteggel ismertesse meg az oldalon felsorakoztatott alkotókat. Ennek az egyik oka az, hogy ahogy már korábban említettem, lassan több mint hat éve élek Londonban, és leginkább ott igyekszem üzleti kapcsolatokat építeni a projekt számára. A másik ok az, hogy Londonban zajlik le a legtöbb műtárgyvásárlási tranzakció Európában. Az Egyesült Királyság a harmadik legnagyobb műtárgypiac a világon, amely Kínával és az Egyesült Államokkal vetélkedik. Már elkezdtük a termékek feltöltését, a partnereink száma jelenleg 100 és 200 között van. Remélem, hogy karácsony előtt már a legtöbben felkerülnek majd az oldalra.

Azóta, november 15-én a Hybridart Space-ben megtartottuk a budapesti indító bulinkat is, amely szintén nagyon jól sikerült. Sokan eljöttek. Szerencsére itthon is nagy az érdeklődés az ArtConscious iránt.

A kortárs képzőművészeti és designalkotások mellett, a divat is helyet kap az ArtConscious oldalon. Mennyire lehet ezt a három különböző, persze mégis összetartó területet a legjobban összefogni?

Sokszor kérdezik ezt tőlem, és valóban nehéz igazán pontosan definiálni, hogy hogyan is ér össze ez a három terület. Mégis úgy gondolom, hogy az egyik erősíti a másikat, hiszen a céljuk ugyanaz; a kísérletezés, a kreativitás megélése, illetve bizonyos üzenetek és értékek megfogalmazása vizuális eszközökkel. A divat világában a művészeti vonal éppen olyan erős és szükséges, mint amennyire a formatervezés számára fontos a szinte művészi kifinomultsággal bíró megjelenés egy-egy használati tárgy esetében. Az is látható, hogy manapság minden egyéb aktuális trend megtalálható mindhárom területen: az egyenjogúság, a feminizmus vagy a klímaváltozás kérdéseire ugyanúgy reagál a kortárs művészet, mint ahogy a design és a divat is. Van, hogy a cél fontosabb, mint a szakma által kreált határok.

Együttműködtök a Rebellive magazinnal, kiadtatok egy szuper izgalmas zine-t, amelyet a londoni és a budapesti launch party-n is be lehetett szerezni. Terveztek még majd további közös lapszámot is?

A zine valóban remekül sikerült, nagyon örülök, hogy sok nemzetközi alkotót is sikerült megszólaltatnunk a lapban. A további együttműködésünknek pedig csak a fantáziánk szabhat határokat, nagyon élveztük a közös tartalom előállítását. Hamarosan online is elérhetőek lesznek a zine-ben található hosszabb cikkek, a Rebellive-en magyarul, nálunk pedig angolul.

Sőt, az ARcity Budapesttel is készültetek valami nagyon menő dologgal.

Az ARcityBudapest egy nagyon kreatív és újító, kiterjesztett valósággal (augmented reality) foglalkozó csapat, akik különböző hazai cégeknek nyújtanak izgalmas, virtuális marketing megoldásokat. Úgy gondolom, hogy az ArtConscious egyik feladata az, hogy megtaláljon és használjon olyan digitális eszközöket, melyek izgalmassá teszik a művészeink és designereink bemutatását azok számára, akiknek a régiónk országai egyelőre kevésbé ismertek. Erre például tökéletesen alkalmas volt ez az együttműködés, melynek során a launch partikon kiállított tárgyakat telefonnal be lehetett scannelni, és egy virtuális túrán keresztül lehetett megtudni többet az alkotókról. Remélem, hogy még sok hasonló kreatív megoldást találunk ki együtt a jövőben!

Az alkotások megvásárolhatósága mellett milyen más funkciója van még az ArtConscious oldalnak? Milyen jövőbeni terveitek vannak?

Bár az oldalt legfőképpen piactérként emlegetem, nagyon fontos a számomra, hogy egyben egy olyan tudásbázis is legyen, mely kortárs kontextusba helyezi a poszt-szovjet országok kulturális életét bárki számára, aki tud angolul olvasni. Nagyon fontos lenne, hogy elhagyjuk végre a retró vonalat, és ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy az új generációs művészek és designerek mennyire izgalmas dolgokat csinálnak. Az oldal egyelőre mint piactér üzemel, de tervezzük mobil applikációk fejlesztését is, illetve online aukciók, műtárgy bérlés és egyéb funkciók bevezetését is a következő években.

 

Mindenképpen nézzetek körül az ArtConscious hivatalos honlapján és a Facebook-oldalán is!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük