fbpx
Nyomj Entert

Az étkezőasztalok új generációja

Az ilyesmi ötletek megvalósítása kapcsán lehet úrrá rajtunk az az érzés, hogy ez miért is nem nekünk jutott eszünkbe. Na jó, persze nem árt hozzá, ha figyeltünk fizikaórán és rendelkezünk mérnöki ismeretekkel is, ahogy a Zero energia bútorcsalád első tagjának megalkotói, Raphaël Ménard mérnök és építész, illetve Jean-Sébastien Lagrange designer.

Egyszerű alapanyagok, a geometria és a fizika törvényeinek gyakorlati alkalmazása, egy mérnök/építész és egy designer tudásának egyesítése mind együtt, egymást erősítve vezetett az energiahatékony bútor sikeres megalkotásához, amit – reméljük – még sok további hasonló kezdeményezés követ.

Az elsőre teljesen átlagosnak tűnő asztal alulról szemlélve már nem annyira hétköznapi. Minden külső energia felhasználása nélkül az asztal képes egy szoba hűtésére, illetve fűtésére, attól függően, hogy mire van szükség. Egy rejtett, speciális wax rétegnek és a fizika törvényeinek következtében a környezet felmelegedésének hatására az asztal automatikusan lehűti a levegőt, ha pedig túl hideg lenne, visszamelegíti. 21 °C fok fölött a wax olvadásnak indul, elnyelve a környezeti hőt, ez alatti hőmérsékleten pedig megszilárdul, közben hőt bocsátva ki magából. Az asztal alsó felén elhelyezett hullámos alumínium lemez a wax egyenletes áramlását biztosítja.

Az asztal segítségével akár a fűtésre használt energia 60%-át, míg a légkondicionálásra fordított energia 30%-át is megspórolhatjuk.

3046023-poster-p-1-this-clever-table-can-heat-and-cool-a-room-with-zero-outside-energy
3046023-inline-i-2-this-clever-table-can-heat-and-cool-a-room-copy 3046023-inline-i-1-this-clever-table-can-heat-and-cool-a-room-copy(source)