fbpx
Nyomj Entert

Betűkkel közösséget alkotni | Frank Fonts

Címbetű, szövegbetű, konceptuális betű és különféle típusú betűkészletek: sok magyar tervezőgrafikus készít betűt akár egyéb munkái mellett, de valahogy mégsem találunk olyan hazai kezdeményezésű gyűjtőfelületet, amely a legteljesebb módon szedné össze és tenné elérhetővé a különböző alkotásokat és a hozzá tartozó neveket. Frank Béla betűtervező erre tesz kísérletet, miközben a magyar betűtervezés hagyományának előmozdításán és elmélyítésén dolgozik.

Frank Béla a budapesti KREA Design Iskolában tanult tervezőgrafikát még 2009-ben, ennek hatására kezdett el a tipográfia iránt érdeklődni. Kezdetben csak karaktereket, szavakat tervezett, majd később első betűkészlete is megszületett. Az első pár befejezett betűterv még a fiókban vagy ingyenes fontoldalakon landolt, de hamarosan felfedezte a különféle fontforgalmazókat és foundry-kat. „Amikor az első betűcsaládomat elfogadták forgalmazásra, majd meg is vásárolta valaki, az felejthetetlen élmény volt számomra. Még így tíz év betűkkel való foglalkozás után is meghatározó a pillanat” – mondta el Béla.

A 2010-11-es időszak kezdett egyre izgalmasabbá válni számára, egyre több betűkészletet tervezett, sorra érkeztek egyedi megrendelései is mind Magyarországról, mind külföldről. 2012-2015 között a londoni Fontsmith csapatában dolgozott lokális és globális márkák számára készült arculati betűkön, majd pár év fióknak tervezés után 2018-ban aztán elindította saját, Frank Fonts névre hallgató oldalát: „Ezt megelőzően voltam tervezőgrafikus, aki mondhatni másodállásban volt betűtervező, és voltam betűtervező, aki másnak dolgozott. Ekkorra jutottam el odáig, hogy főállásban foglalkozzak a betűtervezéssel, saját, egyszemélyes stúdiómban” – tette hozzá. „Jelenleg mindent egymagam intézek, ami elég sok feladat, de minden vonatkozását élvezem. Tervezek, ügyfelekkel kommunikálok és igyekszem a szerintem legjobb licenszszerződést ajánlani nekik, a saját szolgáltatásaim mellett. A Frank Fonts az egyik legjobb lehetőség arra, hogy szakmailag és emberileg is fejleszthessem magam” – folytatta.

A kínálat jelenleg három betűcsaládra korlátozódik. Az elsőként felkerült betűkészlet a nyolc különböző változatban elérhető és nem mellesleg a 2019-es Type Directors Club betütervezési, azaz a szakma egyik legrangosabb nemzetközi díjával büszkélkedő Kraken Slab, amely szögletes talpának (slab serif) és egyedi karakterének, részleteinek köszönhetően válik karakteressé, és kiválóan használható címbetűként. A Kraken Slab felfedezhető többek között Máthé Dórának a Közlekedési Múzeum pályázati munkáit bemutató kiállításhoz készített tervein vagy a de_form stúdiónak a Mai Manó Házban megrendezett, Erik Kessels művészetét bemutató tárlathoz készített kreatívjain.

A Frank Fonts kínálatában megtalálható továbbá a Rupp Mono úgynevezett monospace betűtípus (olyan betűkészlet, amelynek karakterei vízszintesen egyforma szélességű helyet foglalnak el – a szerk.), amely hosszabb folyószövegek megjelenítésére használatos, valamint a legfrissebb, dekoratív jellegű Blokk névre hallgató betűcsalád, amely Budapest különböző korszakainak tipográfiai örökségéből inspirálódik.

„Bár a kínálat még aránylag szűk, ezen belül is igyekszem jól kiegyensúlyozottan reprezentálni a betűtervezési stílusokat. A következő fél évben érkezik pár hosszabb szöveghez is jobban használható sans betűcsalád, amelyek bétaverzióját igyekszem minél több designer segítségével tesztelni. A jövőbeli felhasználóktól érkező, minél nagyobb számú visszajelzés a tervezési folyamat során felbecsülhetetlen érték. Bizonyos értelemben együtt tervezzük a betűket” – emelte ki Béla.

Frank Béla nem csak saját betűkészleteinek népszerűsítésén dolgozik; nemrég debütált a magyar betűtervezésnek és tervezőknek dedikált Hungarian Type Design névre hallgató Instagram-oldala is. „Nem tipográfiáról vagy kalligráfiáról lesz szó, hanem szigorúan véve a betűtervezésről. Ennek itthon nincs olyan gazdag hagyománya, mint például a lengyeleknél vagy a cseheknél, nem is beszélve az angol, német vagy holland betűtervezésről, de ennek ellenére is bőven van anyag. Egy ideje igyekszem ezzel kapcsolatban információkat, képanyagot gyűjteni, de elég korán eszembe jutott, hogy ez mást is érdekelhet, így igyekeztem megtalálni a módját annak, hogy a legkönnyebben tegyem elérhetővé azokat. Így a Hungarian Type Design jelenleg egy Instagram-oldal formájában jött létre, de a közeljövőben hamarosan elindul egy hozzá tartozó weboldal is” részletezte a tervező.

Hogy miért? Szerintem szükség van egy olyan felületre, ami hazai és külföldi érdeklődők számára nyújt jó rálátást a magyar betűtervezésre, az itthoni és külföldön élő magyar alkotókra. Ahol lehet tájékozódni, tanulni és közösséget alkotni a betűk körül, azok ürügyén” – folytatta.

A felületen bemutatott első alkotó, Reiner Imre elismert magyar művész és betűtervező, de egyre több olyan kortárs és múltbéli alkotóra kerül majd sor, akik betűket alkottak és alkotnak.

A tipográfia szerelmeseinek jó hír, hogy a Frank Fonts felületére a jövő év első felében több új és régi, jelenleg nem elérhető betűcsalád is felkerül majd. Bár a Hungarian Type Design weboldala jelenleg, az anyaggyűjtés fázisában még tervezés alatt áll, a Frank Fonts hírlevelére feliratkozva mindenki időben tájékozódhat majd a friss hírekről és újdonságokról.

Frank Fonts | Web | Facebook | Instagram
Hungarian Type Design | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük