fbpx
Nyomj Entert

Brutalista nyaralók

A brutalizmus nyers világát világszerte kultusz övezi. A korábban lakótelepek létrehozására preferált stílus ma már mindenféle formában és méretben feltűnik, ideértve a trópusi villákat és vidéki házakat is. A világ különböző tájairól összegyűjtött, kibérelhető brutalista nyaralókkal búcsúzunk a nyártól, Izlandtól egészen Ausztráliáig.

Villa Islander | Turks- és Caicos-szigetek

Pálmafák és trópusi légkör harmonikus találkozása a brutalista nyersességgel: a Villa Islander Alessandro Landi építész munkája, aki a ház megalkotásával bebizonyította, hogy a beton nem minden esetben teremt rideg hangulatot. Az épület üvegborítású falakat kapott, az épület pedig egy medencével és egy étkezőterasszal válik teljessé.


The Edge | South Coogee, Ausztrália

Ez a hatalmas, Renato D’Ettorre tervezte villa a Csendes-óceán szélén, a Sydney-i Operaháztól 12 km-re fekszik. Első látásra komornak tűnhet, de a mind az öt hálószobából élvezhető tengeri panoráma tompítja merev hangulatát. Az épület enteriőrjében fapadló és felvillanó, téglavörös cserepek egészítik ki a betonból készült mennyezetet és oszlopokat, amelyek keretbe foglalják a megnyugtató kilátást a környező tájra.


Tolo-ház | Cerva, Portugália

A portugáliai Cervában található brutalista nyaraló egy sziklás lejtőn kapott helyet, ötven percnyi távolságra Portótól. Az építész, Alvaro Leite Siza a villa lépcsőzetes szintjeit a környezeti adottságokhoz igazítva álmodta meg. A különböző szinteket a ház belsejében lebegő falépcsők kötik össze, amelyekhez minimalista bútorok és fehér falak társulnak.


Casa Wabi | Puerto Escondido, Mexikó

Az Oaxaca megyében, a tengerparton elterülő épületet Tadao Ando japán építész tervezte még 2016-ban. Hangsúlyos és karakteres elemei közé tartozik egy 312 méter hosszú betonfal és a vele kontrasztban álló hagyományos nádtető. A Casa Wabit eredetileg művészek számára alakították ki, de mostanra már mindenki előtt megnyitotta kapuit. A kunyhók belső tere szándékosan tágas, kevés bútorral, hogy ösztönözze a nyugalmat. A vendégek különböző közösségi terekben is eltölthetik szabadidejüket, például az óceánra néző süllyesztett társalgóban vagy a közösségi konyhában.


Solo Pezo von Ellrichshausen | Cretas, Spanyolország

A Mauricio Pezo és Sofia Von Ellrichshausen által tervezett nyaraló egy cretas-i természetvédelmi terület hegyei között terül el, így az épület egyetlen szomszédja maga a vadvilág. A vendégek fedett teraszról élvezhetik a környező tájat, miközben úszómedencében hűsölnek.


House Van Wassenhove | Sint-Martens-Latem, Belgium

Juliaan Lampens belga építész még 1974-ben álmodta meg ezt a szabálytalan alakú brutalista nyaralót. Az épület jelenleg a helyi Dhondt-Dhaenens múzeum gondozásában áll, akik az építészet kedvelőinek örömére lehetővé tették, hogy Airbnb segítségével bárki kibérelhesse néhány napra.


Hegyi villa (Mountain villa) | Grímsnes-og Grafningshreppur, Izland

A Grímsnes-og Grafningshreppur településén található betonvilla gyönyörű kilátást biztosít Izland legnépszerűbb turistaútvonalára, az Arany körút (Golden Circle) látványosságaira. A két hálószobával ellátott ház a Thingvellir Nemzeti Park közelében található, 45 percre a fővárostól, Reykjavíktól. A vendégek mennyezetig nyúló ablakokon keresztül, egy kandalló mellől csodálhatják meg a környező tájat, vagy esténként az északi fényt a teraszon elhelyezett pezsgőfürdőből.


Kadju-ház | Tangalle, Srí Lanka

A 2007-ben elkészült tengerparti házat Pradeep Kodikara építész tervezte és a tangallei Seenimodera-öböl mellett, egy kesudió-ültetvényen kapott helyet. A ház nyolc személy számára biztosít kényelmes férőhelyet. Kialakításakor a betont olyan különböző természetes anyagokkal társították, mint a kő és a fa.


TDA-ház | Puerto Escondido, Mexikó

A Cadaval & Solà-Morales építész stúdió által tervezett kortárs és egyben brutalista épület Puerto Escondidóban, Mexikó csendes-óceáni partvidékén található. Elülső bejárata a tengerpartra néz, míg konzolos szerkezete hátul egy medence fölé hajlik. A tíz évvel ezelőtt elkészült nyaraló nyolc vendég elszállásolására alkalmas.


Topanga-ház | Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok

A Topanga-kanyon szívében elhelyezkedő, kétszemélyes ház több brutalista jellemvonást is magán hordoz, mint például a különböző betonberakások vagy a betonszegéllyel ellátott úszómedence. Az épület a Boutique Homes alapítóinak tulajdonában áll.


Casa Tiny | Puerto Escondido, Mexikó

Ez a kis mexikói betonkabin Araza Arino építész és Claudio Sodi rendező együttműködésének eredménye és Henry David Thoreau amerikai író Walden című művéből inspirálódva készült el. A nyaraló a korábban említett Casa Wabi közelében található.

Forrás: The Spaces

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük