fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse | II. János Pál pápa tér

Villámhárítós electric boogie-tól világrekord sejtosztódás a legfelsőn. Így az, hogy térbeli geometrikus formák lábakat növesztve futnak a megvadult gyerekek elől, már smafu. Pontban negyed hétkor narkolepsziás ájulásban a hosszú nyakú Csíkos úr. Közben fekete bikapata kopog a képzelt pepita patikaköveken. A karantén utolsó napja. Négyszintű boldogság a fővárosi Pápán. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is és találd meg a kis cserepes virágot, ezúttal a II. János Pál pápa tér házaiban!

„Ez az épületegyüttes pont attól különleges a Budapest by Labrosse című sorozatomban, hogy építészetileg egyáltalán nem az. Sok hasonló ház található városszerte, de ami ezekben az épületekben megfogott, az az, hogy egymás mellett állva lépcsőszerű formát adnak ki. A legidősebbtől a legújabbig haladva az épületek egyre magasabbak. Ettől az amúgy külön-külön akár csúnyának is tekinthető épületekre mindjárt más szemmel nézünk, felfedezünk bennük egyfajta játékosságot” – mondta el Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd meg a képen a kis cserepes virágot!

II. János Pál pápa tér

A terület a mai Teleki térrel összefüggő állatvásártér részeként volt ismert a 18. században, a Lóvásár vagy Újvásár tér névre azonban szinte már senki sem emlékszik. Mindenki Köztársaság térként jegyzi leginkább, bár lassan már hozzászokunk a II. János Pál pápa tér elnevezéshez is, amelyet a 2010 utáni közterület-átnevezések során kapott a terület. Fejlődését tulajdonképpen két, itt megtelepedett gyárnak köszönhette: 1856-ban itt létesült Pest első gázgyára, aztán 1868-ban a téren kezdte meg működését a MÁV-Gépgyár is. A környék éppen ezért a korai munkásmozgalom egyik központjává vált – itt volt például az első nyilvános fővárosi munkásgyűlés is. A 20. század legelején már három gyár, húsz üzem és ötvennégy üzlet működött a téren. Bár a tér az idők során sok jelentősebb történelmi pillanat helyszínéül szolgált, sosem vált kiemelt szpottá, találkozóhellyé a fővárosban. Ma a négyes metró egyik állomása.

Ahogy Józsefvárosban emlegetik, a Pápa tér legimpozánsabb épülete kétségtelenül az 1911-ben épült Népopera, mai nevén Erkel Színház, amely 2013 óta a Magyar Állami Operaház kamaraszínháza – 2400 ülőhelyével Magyarország legnagyobb állandó kőszínháza. Az egyik legnevezetesebbé vált épület pedig a tér 25. és 26. számú, eredetileg eklektikus lakóházaiból kialakított – ma már bontásra ítélt – MDP (később MSZP) székház, amely az 1956-os ostrom célpontja volt. Ugyanakkor a II. János Pál pápa tér 7. szám alatt található ma is – és Labrosse Dani rajzán is feltűnik – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (régi nevén Szabadalmi Hivatal – a szerk.), a szellemi tulajdon védelméért, ezen belül is az iparjogvédelemért és a szerzői jogért felelős magyar kormányhivatal.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük