fbpx
Nyomj Entert

Co-working és co-living ház | Mokrin, Szerbia

Hogyan hozzuk egy platformra a helyi közösség tagjait és a kreatív szabadúszókat? A Mokrin House egy erre tett kísérlet. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében ezzel a vajdasági projekttel ismerkedhettek meg.

Mokrin (Homokrév) egy kis falu a Vajdaságban, amit még az Osztrák-Magyar Monarchia idején alapítottak. A falu alapvetően nem rendelkezik különösebb történelmi vagy kulturális hagyományokkal, pár éve azonban igazi kulturális fröccsöt kapott.

A Terra Panonica program keretében a szerb Autori építész iroda egy olyan komplexumra kapott megbízást, amely egyszerre szolgálhat szálláshelyként az ide érkező turistáknak, valamint egyfajta rezidenciahelyként a szabadúszó kreatívoknak. Így – mivel ezeknek az embereknek munkaállomásokra is szüksége van – a projekt része egy co-working iroda, a szálláshelyeket pedig nyugodtan nevezhetjük co-living tereknek is.

A telken, mely a falusi birtok modern újraértelmezéseként is felfogható, jelenleg öt épület található. Mind kortárs szellemben, a helyi házak tömegformálását épphogy felidéző módon épült. Ezek a következők: egy vendégház, egy co-working space, egy hostel, egy adminisztratív épület és egy közösségi tér.

A komplexum a helyiek előtt is nyitva áll: közösségi programok és workshopok rendezésére is alkalmas, valamint találkozópontként is működik a környékbeliek és az ideérkezők között.

Könnyedén, de nem felületesen. A múltról és a máról gondolkozni egységben, de nyitottan. Lazán, geg-mentesen, de a humorral is fűszerezve. Pont eltalálva a mértéket és a lelkesedést, mindezt profin tálalva… és ennyi elég is: működik.

Fejérdy Péter DLA egyetemi adjunktus

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük