fbpx
Nyomj Entert

Hullámzás a szőlőtőkék között | Lahofer borászat

A borkészítés évszázados hagyományai úgy találkoznak a legmodernebb technológiákkal, ahogy a régi borospincék építészeti jegyei felsejlenek a Chybik + Kristof építészei által tervezett Lahofer borászat új épületében.

A Chybik + Kristof építészirodának van már tapasztalata abban, hogyan kösse össze a borvidékek hagyományait a kortárs építészettel: ők állnak a morvaországi House of Wine izgalmas terei mögött is. Legújabb projektjük a szintén morva régióban fekvő Lahofer pincészet, melynek épületében a cseh borospincék egyik archetipikus jellegezetességéből, a boltívből indultak ki.

Az épület három szekcióra oszlik: az üzemre, az irodákra és a látogatóközpontra. Utóbbi oszlopcsarnok jellegű terében boltíves mennyezet idézi fel a régi borospincék hangulatát – de jóval impozánsabb kivitelben, egy szintén íves üvegablak mögött. A hajlított gerendás vázszerkezetre fekszik fel a hullámszerűen tető, melynek lankái összekötik a csarnokot az üzemszárnnyal.

A tetőt amfiteátrumszerűen alakították ki, hogy közösségi eseményeknek, kulturális programoknak is teret adhasson. Az épület az enteriőrben is kollaborál más művészeti ágakkal, hiszen a kóstolóterem falán látható freskó elkészítését Patrik Hábl cseh kortárs képzőművészre bízták az építészek.

„A Lahofer borászat épületének filozófiája mélyen a természetben és annak tiszteletében gyökerezik, beleolvad a környzetébe.” – fogalmaztak az építészek. „A gyártás mellett a látogatói élményre fektettünk igazán nagy hangsúlyt. Az épülettel azt akartuk támogatni, hogy az ide érkezők tényleg megértsék és értékelni tudják a környék borait ”

Chybik + Kristof  |Web | Facebook  |  Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük