fbpx
Nyomj Entert

House of Wine | Csehország

Egy 19. századi sörfőzdéből és egy ’70-es évekbeli raktárépületből született Kelet-Európa valószínűleg legmenőbb borbárja, a morvaországi House of Wine.

Igaz, hogy Csehországról mindenkinek a sörök ugranak be, de ez nem jelenti, hogy ne találnánk kiemelkedő borvidékeket is az országban. A morva régiót például kifejezetten a borairól tartják számon. Itt, Znojmo kisvárosban található a House of Wine nevű intézmény is – melyre direkt használjuk az intézmény szót, ugyanis a borbár nem fejezi ki azt, amit ez a szpot képvisel.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings

Ahogy már említettük, az épület 19. századi gyökerekkel rendelkezik, az 1970-es években pedig raktárépületként hasznosítottak. Ezekből az alapokból indult ki a Chybik + Kristof építésziroda, amikor elkezdte a House of Wine munkálatait. A történelem különböző rétegei nem csak az épületen belül rakódnak egymásra: a bárból egy 9. századi kápolnára és egy gótikus templomtoronyra is kilátás nyílik.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings

Az építészek célja ezért az volt, hogy egy olyan helyet hozzanak létre, ahol a különböző korok párbeszédet folytatnak egymással. A falakat bár fehérre festették, átsejlik rajtuk az indusztriális téglafal lenyomata. Az emeletet, a bárt és a karzatokat alkotó szerkezet a templomok hangulatát idézi. Mindezt minimalista lámpatestek és színes Vitra székek egészítik ki.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings

Az épületben nem csak borkóstolásra van lehetőség, kiállítóhelyet is létrehoztak benne, ahol a régió borászatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük