fbpx
Nyomj Entert

Új városarculat | Svitavy, Csehország

A közel 17 ezer lakost számláló cseh Svitavy városának új arculatát Markéta Steinert és Jakub Gruber jegyzik. A meghívásos pályázat keretében a zsűri tagjai öt stúdió tervei közül választották ki a legjobbat, ám most érdekességképp bemutatjuk azokat a pályamunkákat is, amelyek a megmérettetésben alul maradtak.

Mint ahogy arról már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, illetve ahogy azt a CZECHDESIGN főszerkesztője, Veronika Pařízková is elmesélte nekünk a vele készült interjúban: több cseh város vezetősége is kezdi felismerni az arculatfrissítés szükségességét. Sőt, sok esetben nem pusztán a már meglévő városi címer újratervezéséről van szó, hanem egy átfogó vizuális-kommunikációs stratégia megszületéséről is, ahol a településre brandként tekintenek.

Luhačovice, Litoměřice után most Svitavy városa is új arculattal büszkélkedhet. A pályázat lebonyolításában ezúttal is a CZECHDESIGN csapata segédkezett. Az efféle pályázatok esetében bevett szokás, hogy a közönség csak a nyertes pályamunkával találkozik, ugyanakkor igencsak tanulságos lehet, ha megismerjük a többi pályázó tervét is.

A meghívásos pályázaton induló négy stúdió, illetve designer logótervei

A premontrei rend által a 12. században alapított falu a Svitava folyóról kapta a nevét, majd a 13. században városi rangra emelték, ezt követően pedig három kapuval ellátott fallal vették körül a települést – ez a szimbólum a város címerében is megjelenik. A pályázatra meghívott öt stúdió Svitavy kék-fehér és arany színárnyalataiból kiindulva alkotta meg a maga tervét: volt, aki egyszerű, letisztult arculatot készített, mások könnyedebb, illusztratív stílust választottak.

A nyertes pályamunkát jegyző Markéta Steinert és Jakub Gruber a meglévő ultramarinkék mellé a „Forest Green” árnyalatot választották, utalva ezzel a várost körülvevő páratlan természeti környezetre. A tervezőpáros, akik egyébiránt a prágai UMPRUM (Iparművészeti Főiskola – a szerk.) végzős hallgatói a város nevében rejlő szójátékból kiindulva („Svitavy a vy”, vagyis „Svitavy és Ön”) alkotta meg az új logót, betűtípusnak pedig a Eina 01 Linotype-ot választották. Az általuk megjelenített jelmondat dinamikusan változtatható attól függően, mi az az üzenet, amelyet a város kommunikálni szeretne lakosai, illetve az oda látogató turisták felé, ugyanakkor az új arculat eltávolodik azoktól a kézenfekvő kliséktől, amelyek mindezidáig meghatározóak voltak a Svitavy szempontjából (városfal, folyó).

Az Artbureau kreatív stúdió a kapuval ellátott városfalat értelmezte újjá: a tervező, Jakub Wdowka redukciójában a Svitavy-t (a szó szoros értelmében) körül ölelő vonal egy ponton megszakad, utalva ezáltal a szabad utat engedő városkapura. A kéken „hullámzó” városfal ugyanakkor egyszerre utal magára a folyóra, illetve az enyhe aranyszínű csillámlás a csillagos égboltot is felidézheti a szemlélőben.

Az Artbureau (tervező: Jakub Wdowka) pályamunkája

A csillag mint motívum használata egy másik pályázó munkájában is megjelenik: Věra Marešová tervének középpontjában a csillag egyszerű grafikai szimbóluma áll, a legenda szerint ugyanis a város neve a tájban átfolyó Svitava fényéből származik.

Pavel Šmerda grafikus a város egyik fő nevezetességét, a hosszú árkádsort és annak építményeit emelte be logótervébe. A tervező az óváros történelmi látványosságára fókuszálva egy fiatalos, játékos szimbólumokból építkező arculatot készített: a város hosszúkás főterén egymás mellett sorakozó házak „alatt” fut Csehország második leghosszabb árkádsora, ezt azonban a szakmai zsűri nem találta kellően hangsúlyosnak ahhoz, hogy a város új logójába bekerüljön.

A VOALA grafikai stúdió kedves piktogramokkal és a város címerének átdolgozásával foglalkozott: Pavel és Blanka Kulišťák pályamunkája játékos és vidám, az ultramarin és az arany helyett itt lilás-okkeres árnyalatok jelennek meg, és a címer is egyszerűbbé, sokkal barátságosabbá vált a tervezőpáros keze nyomán.

És bár a versenyből nem győztesként kerültek ki, a VOALA nevet mindenképp érdemes megjegyezniük a papír szerelmeseinek – a márka kínálatában jegyzettömbök, noteszek, határidőnaplók között válogathatunk.  

Forrás: czechdesign.cz

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük