fbpx
Nyomj Entert

Szakrális lámpacsoport a Kastélydombi Luther-kápolnában

A Pestszentimre kertvárosában 2017-ben átadott Kastélydombi Luther-kápolnában a fény jelenti az egyetlen díszítőelemet – és nincs is szükség ennél többre.

Az evangélikus egyházközösség templomait sosem jellemezte a túldíszítettség, és ebbe a hagyományba illeszkedik a Kastélydombi Luther-kápolna belső tere is. Ugyanakkor a fény szakrális terekben betöltött szerepét nem lehet elvitatni – a kápolna belsőépítészeti koncepciójában ezért itt is határozott figyelmet kapott a világítás, mely 2019-ben A Fény Mestere – Master of Light Nívódíjat is elnyerte.

Fotók: Bujnovszky Tamás 

A belsőépítészetért felelős Baló Dániel és Szüts Nóra a térszerkesztéssel és az anyaghasználattal is a tér szakrális minőségét igyekezték definiálni. A tető V alakú gerincvonala az oltár és az ég felé húzza a figyelmet. A tervezők az anyaghasználatban a hármasságot követték: a fa (székek, karzat) a földhöz való közvetlen kapcsolódást, támaszkodást, a sárgaréz (kereszt, lámpák) az égi és anyagi tartományok közti átvezetést és elválasztást, a homokfújt üveg (lebegő lámpatestek) pedig az éteri síkot, az égi minőséget képviselik. A belső tér egységes törtfehér, strukturált, viaszos mészvakolata méginkább kiemeli a fény visszafogott, de különleges játékát. 

Fotók: Bujnovszky Tamás 

A kápolna ég felé törekvő belső terét tizenöt, mennyezetről függesztett lámpafüzér világítja meg, harmonikus, elmélyülést segítő szűrt fényt biztosítva az épület teljes magasságának. A LumoConcept által gyártott egyedi lámpafüzérek homokfújt üveg hengerekből és antikolt sárgaréz elemekből épülnek fel. A búrák belsejébe rejtett, fehérre festett acél merevítő csövek tartják egyben a vázszerkezetet – látszólag szakaszokra törik, ahol a fény az egyetlen összekötő kapocs. A hengeres búra alsó és felső részében ülnek az integrált ledek, a két irányból megvilágított üvegen keresztül így egyenletes, diffúz fényt kap a tér. Füzérenként minden legalsó búra egy harmadik, lefelé világító ledet is kap direkt irányban. 

Fotók: Bujnovszky Tamás 

A minimalista, fényhangsúlyos enteriőr nem csak az evangélikus templomok hagyományainak felel meg, a kortárs építészet törekvéseire is ugyanúgy reflektál.

Fotók: Bujnovszky Tamás 

Belsőépítészet, világítás koncepció | Baló Dániel, Szüts Nóra
Műszaki konstrukció, egyedi gyártás | LumoConcept: Jánosi András, Dobrovitz István
Vezető építész tervező | Krizsán András DLA MODUM Építésziroda Kft.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük