fbpx
Nyomj Entert

Designterápia a Bálnában

A világ számos pontjához hasonlóan, Magyarországon is megünnepeljük a Design Világnapját (World Industrial Design Day). Az idei világnap a design és a testi-lelki egészség kapcsolódási pontjait keresi. Ennek apropóján június 28-án a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest közös szervezésében konferenciát tartanak a Bálna Budapestben, ahol a legizgalmasabb hazai egészségügyi-designprojektek is bemutatkoznak. Az esemény a Németországot vendégül látó őszi Design Hét Budapest bevezető programja is egyben.

A World Design Organization (WDO), melynek magyarországi tagja a Magyar Formatervezési Tanács, június 29-ét jelölte ki a Design Világnapjaként melyet minden évben világszerte ünnepel a kreatívipari szakma. Az idei világnap az ENSZ által meghirdetett 3. Fenntartható Fejlődési Célra, az egészség témájára, az egészségügy és a design kapcsolatára fókuszál.

A Bálna Budapestben megrendezésre kerülő június 28-i programon a legizgalmasabb hazai egészségügyi-designprojektekkel lehet találkozni. Húnfalvi András, az öt éve alapított Flying Objects tervezője az egyik legfontosabb szakmai elismeréssel, az iF Design Award-dal kitüntetett Dualscope nevű okos-sztetoszkópot mutatja be. Húnfalvi és munkatársai, Laufer Ferenc, illetve Patkós Luca a testfelszíni kutatások terén több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkező Prof. Dr. Kozmann György és csapata felkérésére tervezte meg azt az új generációs sztetoszkópot, amely egyszerre elemzi a szív elektromos állapotát (EKG), illetve a szívhangot (PKG), ráadásul a kapott eredményeket Bluetooth segítségével továbbítja a táblagépen vagy okostelefonon megnyitott applikációra.

Dualscope

2016-ban a Magyar Formatervezési Tanács különdíjával jutalmazták a Maform Design Studio (Fejér Tamás, Kovács Apor, Kovács Róbert, Molnár L. Péter) által tervezett Aquila vérvizsgáló berendezést. Molnár L. Péter arról beszél majd, hogy ez az eszköz a kompakt kivitelével és minimalizmusával miként alkalmazkodik az orvos-elektronikai szektor trendjeihez, de bemutatja a Maform design stúdió által tervezett Spirocco inhalátort is.

Aquila

A Magyar Formatervezési Tanács meghívására ezen a napon egy, a kreatívipari szakemberek, cégek pályázását elősegítő workshop illetve előadás keretében mutatkozik be a magyar mentorral is rendelkező Worth Partnership Project. A projekt a fenntartható design-fejlesztések – beleértve a belsőépítészeti megoldásokat, bútor-, textil-, ékszertervezés valamint a divat területeit – és innovatív anyagkísérletek mellett elkötelezett kreatívipari szakemberek, technológiai vállalatok, makerek közötti együttműködést igyekszik elősegíteni.

A határokon átívelő kezdeményezést Zicri A. Montiel, a Worth Projekt koordinátora mutatja be, de a világnap kapcsán az egészséghez, wellnesshez kötődő nyertes pályázati projektek közül is látható lesz egy válogatás.

Az Európai Unió COSME program keretében finanszírozott kezdeményezésről és a pályázás lehetőségeiről Keresnyei János, a Kreatív Ipari Klaszter elnöke, a Worth mentora, illetve Mányiné dr. Walek Gabriella Worth-nagykövet fog beszélni.

A világnaphoz kapcsolódva június 28-án a Bálna közösségi terében bemutatkozik a Pure Design, a Hungexpo Zrt. és a Design Hét Budapest közös projektje, melynek következő állomását az OTTHONDesign kiállítás és vásár keretében, október 12-14. között rendezik meg.

Külön figyelmet szentelnek ezen a napon a vállalkozásfejlesztésnek. Németh Ádám, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közgazdásza, kockázatitőke-specialista fiatal vállalkozásoknak próbál segítséget nyújtani abban, hogyan váljanak alkalmassá befektetések fogadására, hogy miként juthatnak tőkeinjekcióhoz, vagy hogyan találhatnak gyártót egy nemzetközi projekten keresztül. Az előadást követően Németh Ádám személyes konzultációra várja az érdeklődőket.

A Design Világnap részletes programja elérhető az esemény Facebook-oldalán.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük