fbpx
Nyomj Entert

Discover I Kocsis Emese

„Fontosnak tartom, hogy véleményt nyilvánítsak a munkáimban, hogy reflektáljak az aktuális társadalmi, politikai történésekre. Továbbá az is nagyon lényeges, hogy a globális problémák mellett, a lokális gondok is előtérbe kerülhessenek. Ezért választottam a METU BA-s diplomamunkám témájául a 2020-ra megvalósuló gyulaházai űrközpontot.

A 2000 fős falu 3 milliárd forint pályázati támogatást nyert el. A kollekciómban erre a szürreális, mégis valós fejlesztési tervre reflektálok, ami nagyon jól megmutatja, mi a probléma ma Magyarországon. Mindenképp úgy akartam a grafikai koncepciómat kialakítani, hogy egy erős üzenet keveredjen a humorral, ami abszurd és szürreális hangulatot ad az egésznek. Látható is a rajzokon, hogy a falusi világ jelképei és az utópisztikus űr keverednek egymással, ami meghatározó lett az összes darabban.

Az elkészített grafikáim felvarróként és szublimációs nyomás során előállított egyedi mintás anyagként jelennek meg. A pasztell színeket képviselő ruhadarabok kivitelezésénél a „basic” és kényelmesebb formákra fektettem a hangsúlyt, mivel a diplomakollekció témája grafikákon és a felvarrókon keresztül jelenik meg.

Az öltözékekhez hordható cipőt is terveztem, ami kiegészíti a kollekció egyedi világát. Az elkészített cipőkhöz a nagymama gyógypapucsok adtak inspirációt, amihez strandpapucs betétet és edzőcipőtalpat használtam. Fontos volt számomra, hogy ez a formai világ a mai trendekkel keveredjen, ezért egy bokánál megköthető papucsot kiviteleztem.

A ruhák egy méretben (S) készültek el és maga a kollekció négy szett, ami kilenc darabból áll össze. Sok megrendelést kaptam már, viszont még nincs sajnos kapacitásom arra, hogy gyártsam is őket. A későbbiekben biztosan lehet majd őket kapni valahol, mindenképp tervezem, hiszen annyira egyedi ás meghatározó darabjai vannak a kollekciónak – talán évek múltán sem fognak kimenni a fejünkből.”

Kocsis Emese, jelenleg a METU Divat- és textiltervezés mesterszakának hallgatója


A Budapesti Metropolitan Egyetem és a Hype and Hyper közös, Discover című cikksorozatában időről időre a művészeti szakos hallgatók, illetve a már korábban végzett diákok diplomamunkáit, kimagasló alkotásait, egyedi projektjeit mutatjuk be – ismerd meg a jövő designereit!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük