fbpx
Nyomj Entert

Dűnék és fenyők a Kur-földnyelven

Litvánia és Oroszország osztozik a Kur-földnyelv lenyűgöző tájain, melyek első ránézésre összetéveszthetők akár az Atlanti-óceán partjaival is.

A 98 kilométer hosszú, a Balti-tengeren nyújtózó Kur-földnyelv kevéssé ismert úti cél, pedig Európa legnagyobb homokdűnéje is itt található. A szelek és a hullámok minden falukezdeményezést maguk alá temettek, míg végül a 19. században betelepített növényzettel sikerült stabilizálni a földet.

A félsziget nagyjából fele-fele arányban tartozik Litvániához és Oroszországhoz. Utóbbit a szárazföldön a kalinyingrádi enklávé képviseli. A litván részen a Tengeri Múzeum, míg az oroszon Európa legjelentősebb ornitológiai megfigyelőállomása található.

A környék attól igazán varázslatos, hogy ha nem tudnánk, hol járunk, szinte lehetetlen lenne megállapítani. A végtelen Balti-tenger, a homokdűnék és a fenyőligetek alapján akár az Atlanti-óceánon is lehetnénk. Kalinyingrádban egyszerre van jelen a középkori porosz múlt és a hetvenes évek szovjet építészeti öröksége. Talán pont emiatt válik a félsziget a kiszakadás tökéletes helyszínévé.

Fotó Kalinyingrádról: The Calvert Journal

Forrás és képek: Suitcase Magazine

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük