fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Fémbe zárva

Fényes, tartós, védelmez: ilyen és ehhez hasonló pozitív tulajdonságok jellemzik a fémet, amely mára a csomagolóipar legpraktikusabb alapanyagává vált. E heti válogatásunkban fém alapú csomagolásokat mutatunk be.

Amikor az ókori háborúk vagy a középkori lovagi tornák jutnak eszünkbe, a bátor vitézek testét borító fém páncélzat is az asszociációk körébe tartozik. Réz, ón, ezüst, arany, vas, higany, ólom, cink vagy platina: a történelem során számos alkalommal sorsfordító pillanatok eszköze vagy oka volt a fém, mely védelmet nyújtott vagy éppen veszedelmet jelentett. Az élelmiszeripar történetében először a francia cukrászmester, Nicolas Appert kínálatában tűntek fel a hőhatással tartósított élelmiszerek, a cukrász a francia belügyminisztérium 1795-ös hadélelmezési pályázatán bemutatott találmánya pedig még Napóleonnál is nagy sikert aratott. Később két angol vállalkozó, Bryan Donkin és John Hall az Appert-féle fermentálási technológiát fémdobozra fejlesztette, majd az 1800-as évek elején megnyitotta a világ első konzervgyárát. A technológia hamar nagy sikert aratott és máig rengeteg élelmezési kihívást old meg. A tömeges piacra kerülés felvetette az újfajta csomagolás egyedivé tételének igényét, így azt címkékkel, festéssel látták el. A konzervek ezáltal a grafika stílustörténetének is nagyszerű kordokumentumai.

Legyen az szardínia vagy sör, a fémdoboz nagyszerű felületet nyújt, melyet ma is előszeretettel dekorálnak kreatívjaink. Lássunk hát néhány mai példát Kanadától az Egyesült Királyságig!

Dillon’s Cocktail Syrups Package Design | Burlington, Kanada
Barry Imber


QUEQUEN Pesca de Mar | Buenos Aires, Argentína
Estudio Puerca


Maoundi – Matcha tea | Perm, Oroszország
gs team
Martin King


Overtone Brewing Co x Thirst Craft | Glasgow, Egyesült Királyság
Thirst Craft


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük