fbpx
Nyomj Entert

Egyszerűség és minőség a kávészacskóban | KTRL

Sajátos ízvilágú kávék VHS-kazetták ikonikus mintavilágát idéző csomagolásban, az egyszerűséget hirdetve: a kávéínyencek számára jó hír, hogy megérkezett a KTRL elnevezésű kávékülönlegesség, amelyhez a Compact Studio készített jellegzetes címketervet.

A KTRL kávémárka megálmodója Bajkó Péter, a budapesti Kontakt kávézó üzemeltetője és Nagy Roland, aki a pörkölésért felelős. Roland elmondása szerint kísérletképp már korábban is értékesítettek saját pörkölésű kávét a Kontakt kávézóban, majd november elején különálló kávébrandként a KTRL is debütált. Elnevezésének feloldása nem más, mint „KonTaktRoLand” – ezzel is utalva arra, hogy honnan indult és kik képviselik a márkát.

De hogyan is készülnek a sajátos ízjegyű kávék?

Roland a kávékat egy antwerpeni beszállítótól választja ki, odafigyelve a termőterületek és a variánsok adta jellegzetességekre, valamint arra, hogy a kávé friss szüretelésű legyen. Az is fontos számára, hogy az adott kávéfarm vagy feldolgozóállomás valamilyen társadalmi mozgalom részeként segítse a helyi közösséget. „Most például az etióp kávénk után a zöldkávé beszállítónk kilónként egy dollárral támogat egy etióp szervezetet, amely a nők munkáltatásában segédkezik, hogy minél többen biztosabb jövedelemhez jussanak” – részletezte Roland.

A minták beérkeztével következik a kóstolás, vagyis a cupping, ezután pedig a kávék kiválogatása az egyes KTRL-kategóriákhoz, majd a kávék profilozása – ahogy Roland is fogalmaz, „annak a pontnak a megtalálása, amelyen a kávé ízjegyei a legharmonikusabban érvényesülnek az elkészített italban”.

A kávékülönlegességekhez jellegzetes csomagolás is társul, ami ráadásul karbonsemleges, illetve a kávészacskó és a címke is újrahasznosítható.

„Azért választottuk ezeket a régi, VHS-alapú mintákat, mivel az emberek könnyen hozzájuk tudják kapcsolni az elérhetőség és a könnyű kezelhetőség érzetét. A Compact tervezői egyből ráéreztek ezekre az értékekre, illetve arra, hogy mit képviselünk a piacon: az egyszerűséget” – mondta el Roland.

A termékpaletta kialakításánál az ötletgazdák arra is odafigyeltek, hogy mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább megfelelő kávét. Három típusú ízkategória közül válogathatunk, amit a csomagoláson megjelenő, három különböző mintájú címke alapján tudunk azonosítani.

Az egyik kategória a klasszikus, de nem tolakodó ízjegyeket képviseli: ehhez általában egy brazil kávét választanak. Egy másik kategória kifinomultabb, izgalmasabb ízvilággal rendelkezik, amelyben a lágy tejcsokis és gyümölcsös, szilvás ízek keverednek – ezt egy perui kávé képviseli. A harmadik kategória ennél is ínyencebb módon idézi meg a gyümölcsös ízeket, amiben a klasszikus ízjegyek már nem is igazán fellelhetők: ez jelenleg egy etióp kávé, amelyben a fehér tea, a jázmin és a nektarin íze dominál. Ahogy Roland is hozzátette, „egy teásabb jellegű italról van szó, ami kevésbé értelmezhető egy olyan fogyasztónak, aki még nem találkozott hasonló kávékkal. Általában meglepődnek az emberek, hogy ez kávé?

„Már így is, hogy csak egy csendben induló márka vagyunk, elég sokan vásárolnak a webshopból és a Kontakt kávézóból, hogy hazavigyék a kávékat. Már-már kialakult egy masszív mag is, amelynek tagjai havi rendszerességgel szereznek be nagyobb mennyiséget, emellett külföldi kávézótól is volt már megrendelésünk, amit nagy meglepetéssel és örömmel vettünk” – emelte ki Roland.

Ha szeretnétek ti is megkóstolni a KTRL-kávékat, akkor azokat egyelőre a Kontakt kávézóban és a Horizont helyszínén keressétek, de akár online is megrendelhetitek őket.

Fotók: Jurik Fanni

Kontakt | Web | Facebook | Instagram
Compact Studio | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük