fbpx
Nyomj Entert

Elmélyedni a természet erejében | 55Architekci

A lengyel 55Architekci építész iroda által tervezett kilátó és híd a természet erejét hangsúlyozza, miközben lehetővé teszi, hogy különböző nézőpontokból fedezzük fel annak szépségét és változatosságát.

A projekt Bobrowisko településén, egy volt kavicsbánya helyén jött létre: a területet újra birtokba vette a természet, amit szerettek volna hozzáférhetőbbé tenni az ott lakók számára. A hódpáholyok felett, a hegyi folyók elágazásában elterülő gyaloghíd és kilátó koncepciója a külvárosi területek rekreációs lehetőségeinek hiányát kívánja pótolni, mindemellett a természet erejére és szépségére is felhívja a figyelmet.

A létrehozott építészeti elemek meghitt, intim jellegűek, amelyek fokozatos betekintést nyújtanak Bobrowisko természeti adottságaiba: a korlátok hiánya, valamint a vizen áthaladó gyalogoshíd útja és organikus formája a környezet folyamatosan éber, tudatos megfigyelésére, felfedezésére késztet.

A két kilátó felé vezető út szélét a gyalogoshíddal ellentétben sűrű fadeszkák határolják, amelyek megnyugtató, a várakozás állapotát előidéző elemekként szolgálnak. A védett, szabálytalan formájú kilátó falai kisebb, geometrikus alakú nyílásokkal rendelkeznek, így miközben a hattyúkat vagy a hódokat fürkésszük, néha elrejtőzhetünk a megfigyelt élővilág elől. Ezek a struktúrák nemcsak a pihenés és természetbe mélyedés színterei, de szélsőséges időjárás esetén menedéket is nyújtanak az ide látogatóknak.

A nyers fa jellemezte szerény anyaghasználatnak köszönhetően az építmény jól illeszkedik környezetéhez, miközben interakcióba is lép a tájjal: a fémmel bevont szerkezetek érintkeznek a vízzel, így azok részleges, de tervezett bomlásnak vannak kitéve.

Fotók: Kamil Bańkowski, Sylwester Adamczyk, Wojciech Świątek, Dariusz Ptak

55Architekci | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük