fbpx
Nyomj Entert

Először készült könyv magyar tetováló művészetéről | Grindesign

Jellemzően szembogár nélküli sötét alakok, denevérek, farkasok, varjak és persze koponyák, feketén és szürkén. Borbás Róbert aka Grindesign sajátos munkái Gustave Doré illusztrációinak és Albrecht Dürer rézkarcainak modern interpretációi, ráadásul tetoválások formájában. Augusztustól már albumban is nézegethetők: a „10 years of Grindesign” – ahogy a címe is jelöli – a nemzetközi hírű tetoválóművész elmúlt tíz évét öleli fel. Ez a megjelenés többek között azért is fantasztikus, mert eddig magyar tetkós munkásságáról még nem adtak ki hasonlóan átfogó könyvet.

A Borbás Róbert alkotásait bemutató „10 years of Grindesign” albumot a Tattoo Life gondozásában megjelenő „The Great Books on The Art of Tattooing” sorozat részeként adták ki idén augusztusban. A számos külföldi tetoválót is inspiráló művész háromszáz munkáját bemutató kötet igazi kuriózum. „Magyar tetoválóról eddig még nem adtak ki könyvet, és nem is nagyon tudok olyan kiadóról, amelyik magyar tetkós munkásságáról jelentetett volna meg korábban albumot. Továbbá azért is óriási megtiszteltetés, mert eddig gyakorlatilag csak olyan legendás tetoválóknak, stílusteremtőknek adták ki a köteteit, akik számomra is példaképek, mint Filip Leu, Horiyoshi III., Thomas Hooper vagy Joao Bosco. A polcomon ezek kötelező darabok, és most már a saját könyvemet is melléjük rakhatom… ” – mesélte Róbert.

Miki Vialetto, a Tattoo Life kiadó vezetője még a karantén ideje alatt kereste fel Borbást azzal, hogy vegyen részt egy általa szervezett virtuális kiállításon, aztán egy ezzel kapcsolatos, hosszúra nyúlt beszélgetés során jött a „10 years of Grindesign” ötlete. Bár 2020-ban a Tattoo Life nagyon kevés kötetet szeretne kiadni, az év elején megjelent Mike Dorsey könyve mellett Robié lett a második. 

„Ami legjobban megfogott vele kapcsolatban az az, ahogy ugyanazt a képi világot és technikát képes megjeleníteni a bőrön, amit az illusztrációiban is használ – ugyanazt az erőt, eleganciát és részletgazdagságot, amely minden képét ilyen fantasztikussá teszi. Róbert nagy újítónak számít a Black and Grey stílusban, nem csak a középkorira hajazó, reneszánsz részletekkel tarkított vizualitása miatt, hanem technikája miatt is, amelyben a finom fekete, Albrecht Dürer vagy Gustave Doré műveit idéző vonaltechnikát ötvözi a legtisztább dotworkkel, a tetoválás művészetében született, árnyékolásra használt stílussal.” – írta Róbertről Miki Vialetto a könyv előszavában.

A kiadó és Róbert között nagyon hatékony és gördülékeny volt a munka: hamar megállapodtak a különleges album terjedelmében és formátumában, majd a tíz év alatt összegyűlt, körülbelül hatszáz alkotás, skicc és koncepció átválogatását követően, három hét intenzív munkát megkoronázva nyomdába is került a könyv. Az öt fejezetből álló, főleg illusztrációkat felvonultató „10 years of Grindesign” rövid idő alatt a Tattoo Life legkeresettebb kiadványa lett, már alig van belőle pár példány.

Az augusztusi könyvbemutató apropóján Borbásék jubileumi kiállítást is szerveztek a budapesti Footshopban, amely szeptember végéig látogatható. Mindeközben Róbert több illusztrációs projekten is dolgozik párhuzamosan, ezek közt lesznek olyanok is, amelyeket várhatóan gördeszkalapokon is viszontláthatunk majd. A tetoválást heti négy napra szeretné redukálni a jövőben, hogy a többi napon a kis alkotói sarkában rajzolhasson.

„Az elmúlt tíz év úgy szaladt el, mintha pillanatok sora lett volna. Rendkívül mozgalmas és tanulságos volt ez az időszak – szép ívet írt le. A most megjelent kötet bár egyfajta lezárásnak tűnhet, nem valaminek a vége, sőt, olyan korszakkal fejeződik be, ami elő tud mozdítani egy legalább ugyanilyen csodás következő tíz évet” – mondta el Róbert.

A „10 years of Grindesign” című album még megmaradt példányait erre a linkre kattintva rendelhetitek meg. Vigyázat, nagyon fogy!

Fotók: Bodnár Dávid

Grindesign | Web | Facebook | Instagram
Tattoo Life | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük