fbpx
Nyomj Entert

Építészek, akik mutatják az irányt | Pyxis Nautica interjú

Budapesten számos irodaház fűződik a nevükhöz (2019-ben az Év Irodája versenyen ők nyerték el az Év Belsőépítész Cége díjat), portfóliójukban azonban vidéki nyaralókat is szép számmal találunk. A Pyxis Nautica tevékenységéről az iroda egyik alapítójával, Monori Lászlóval beszélgettünk.

Hogyan alakult meg a Pyxis Nautica és milyen formában működtök most?

A céget Tótszabó Tamással és Tóth Dáviddal hármasban alapítottuk 2017 nyarán. Korábban több feladaton is jól ment az együttműködés, így az irodánk egy barátságból nőtt ki. Mind a hárman építészként végeztünk, de az ország különböző egyetemein – BME, Pollack, Ybl –, és mind a hárman sok minden egyébbel is foglalkoztunk a díszlettervezéstől a divaton át a grafikáig. Az eltérő háttér és habitus csak erősítette a közös munkát, megvannak a közös alapelveink is. Azóta további három kollégával egészültünk ki, akik szintén rendkívül széleslátókörű szakemberek: Kis Ferenccel, Valastyán Igorral és Péntek Ágnessel vált teljessé a csapatunk.

Zen ház, Budaliget

Ha jól tudom, a pyxis nautica egy csillagkép, de a szó hallatán a tengerre asszociálhatnak. Mi áll a névválasztás hátterében?

Igen, az iroda neve egy csillagképé is. Hosszú hónapokba telt a megfelelő név megtalálása: hárombetűs szavakat kerestünk, majd kilyukadtunk a csillagképeknél, azon belül is a PYX-nél, amelynek a teljes neve a Pyxis Nautica, és latinul a tengerészeti tájolót, azaz az iránytűt jelenti.

A három csillagból álló csillagkép jól szimbolizálja hármunk kapcsolatát, utal a közös vitorlás múltra, és azon túl, hogy jól hangzik, törekszünk rá, hogy megfeleljünk neki és egyszer majd irányt mutathassunk a szakmán belül.

Családi otthon, Balatonfüred

Számomra nem csak a nevetek idézi az utazást, a tengert. Balatonfüredi és köveskáli házterveitek a mediterrán építészet hagyományos és kortárs vonásaira emlékeztetnek, a Zen ház pedig japán jellegzetességeket idéz fel. Fontos nektek a határok nélküliség, hogy messzebbről is inspirálódhassatok?

Igyekszünk követni a nemzetközi irányzatokat, de alapvetően nem célunk tájidegen épületek utánzása. Minden épületnél fontos, hogy kapcsolatban álljon a környezetével, legyen az épített vagy természeti. A balatonfüredi és köveskáli épületek egy sorozat részei, melyekről hamarosan a blogunkon fogunk részletesen beszámolni. Az irodánkban a hat építész hat családi házat tervezett, mindenfajta kötöttségek nélkül. Mindegyik munka tele van izgalmas felvetésekkel és kérdésekkel, különböző módokon feszegeti a határokat.

Mediterrán ház, Köveskál

Munkáitok jelentős részét teszik ki az irodatervek, az Év irodája versenyen az Év Belsőépítész Cége díjat is elnyertétek, amelyhez ezúton is gratulálunk. A világjárvány árnyékában mit gondoltok, hogyan alakulnak majd át az irodaterek, illetve mi az, ami nem fog változni?

Erről a kérdésről nálunk az irodán belül is megoszlanak a vélemények. Érdekes látni mindenesetre, hogy mennyire megugrott a kereslet a nyaralók iránt az utóbbi hónapokban. Nagy valószínűséggel ez annak is betudható, hogy több helyen a home office vagy részleges home office bevált, de a hazai lakásállomány nincs arra felkészülve, hogy huzamosabb ideig otthonról dolgozzunk. Talán ennek hatására nőtt meg nálunk is a nyaraló- és családiház-tervezési munkák száma. Izgalmas belegondolni, hogy esetleg ez a folyamat oda is vezethet, hogy az aktív korosztály újra megjelenik a kistelepüléseken és revitalizálja azokat.

Meyer&Levinson iroda
Mindshare Office

Mit lehet tudni a jövőbeni terveitekről, illetve a folyamatban lévő projektekről?

Hamarosan elkészül terveink alapján az Irányi utcában a „Sasok házá”-nak felújítása szintráépítéssel, amit izgatottan várunk. Most kezdtünk neki ettől az épülettől nem messze egy másik történeti épület, egy Pollack Mihály által tervezett ház felújítása megtervezésének.
A másik nagy munkánk a Telenor üzletek új arculatának megtervezése és a tervek adaptálása. Az első új üzlettér már elkészült az Astorián, hamarosan pedig további üzletek alakulnak át országszerte.

Telenor, Astoria, Budapest

Pyxis Nautica  Web  |  Facebook  |  Instagram

(A kiemelt fotón: A játékos ember háza Pécsett)

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük