fbpx
Nyomj Entert

Építészek és épületeik Budapesten | Ki tervezte?

Hiánypótló Instagram-oldalra bukkantunk: Vékony Zsolt újságíró szemrevaló épületeket kap lencsevégre Budapest utcáit járva és tervezőik megnevezésével együtt dokumentálja azokat.

Néha természetesnek vesszük azt, amilyen építészeti kincsek között élünk, járunk-kelünk nap mint nap Budapesten. Hogy ez ne így legyen, hanem kicsit több figyelmet fordítsunk a minket körülvevő épületekre, Vékony Zsolt újságíró hobbiból létrehozta a Ki tervezte? Instagram-fiókot.

„A Ki tervezte? Instagram-oldal létrehozása teljesen ad hoc módon történt néhány héttel ezelőtt. Az mondjuk tény, hogy ehhez nagyban hozzájárult a koronavírus-járvánnyal és a miatta bevezetett korlátozásokkal terhelt időszak, mivel a megszokott napi rutinomat alapjaiban megváltoztatta ez a helyzet. Többnyire tömegközlekedéssel járok dolgozni, és bár ez reggelente nem változott, munka után egyre többször választom azt, hogy hazasétálok – illetve hétvégén is gyakran teszek egészségügyi sétákat.”

Zsolt öt éve költözött Debrecenből a fővárosba, ami iránt azóta sem csökkent kezdeti lelkesedése. A fotózással és az építészettel hobbiként foglalkozik, utóbbival egy építészeti blogon is.

„Mindig érdekel, egy-egy háznak ki is volt a tervezője – van, amikor ezt elég könnyen ki lehet deríteni, máskor viszont komolyabb kutatómunkát igényel a dolog, és még így sem biztos a siker. A Ki tervezte?-oldalnak épp az a szépsége, hogy minden esetben tudjuk, ki vagy kik voltak az adott épület megálmodói, hiszen a posztok olyan házakat mutatnak be, amelyeken az építész vagy építészek elhelyezték saját szignójukat. Ebből a szempontból Újlipótváros igazi „aranybánya”: ebben a városrészben nagy divat volt az építészek körében jelezni, hogy melyik munka az övék.”

A @kitervezte oldalnak egyébként nem csak edukációs vagy szórakoztató célja van. Zsolt szeretné, hogy az eddig talán kevéssé méltányolt modernista vagy szocreál épületeket is jobban megértse a szélesebb közönség, így ne csak lerombolni vagy átalakítani akarjuk őket, hanem vigyázni is akarjunk rájuk.

Ki tervezte? | Instagram

Vékony Zsolt | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük