fbpx
Nyomj Entert

Érzelmek gyűjteménye | The Anonymous Project

Sokszor humoros, de mégis meglepő és megható, intim jelenetek régi diaképeken: a The Anonymous Project az egyik legnagyobb színes diagyűjtemény – egy olyan művészeti törekvés, amely az elfeledett emlékeknek ad új életet.

A The Anonymous Project 2017-ben vette kezdetét, amikor Lee Shulman filmrendező megvásárolt egy doboz véletlenszerűen kiválasztott vintage diát: a kis képkockákon feltűnő emberek és a rajtuk kibontakozó történetek teljesen rabul ejtették. Az elmúlt hetven év összegyűjtött színes diái tulajdonképpen kollektív emlékezetünket őrzik: ezek az amatőr, személyes fényképek az adott korszak naplószerű lenyomatai. Olyan pillanatok gyűjteménye, amelyek furcsa módon mindannyiunk számára ismerőssé válhatnak.

© The Anonymous Project

„A család nagyon fontos, különösen most. Nem csak a szűk értelemben vett család, hanem a gondolat, hogy mindannyian egy nagy családot alkotunk. Amikor ránéztem ezekre a képekre, rájöttem, hogy nem számít, honnan jöttünk vagy kik vagyunk, ugyanazokban az élményekben lesz részünk. Sokkal több a közös bennünk, mint gondolnánk: mások vagyunk, de mégis egyformák – az egyetemes család eszméje egy nagyon fontos része a projektnek mondta el Lee.

„Ma már sokkal érdekesebb számomra az, ahogyan interakcióba lépünk egy képpel, mint az, hogy miként készítjük el azt. Filmrendező vagyok, ezért nagyon sok képet készítek, amit szintén nagyon szeretek, de úgy gondolom, hogy a rengeteg fotó elkészítése helyett néha le kell lassulnunk és el kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan viszonyuljunk egy adott képhez folytatta.

© The Anonymous Project
© The Anonymous Project
© The Anonymous Project
© The Anonymous Project
© The Anonymous Project

Kirándulás a tengerparton, családi vagy baráti találkozók, csókolózó pár egy kanapén – a diaképeken megörökített pillanatok mind meghitt és bensőséges hangulattal bírnak.

„Ami nagyon különlegessé teszi ezeket a diaképeket, az az, hogy a rajtuk szereplő emberek többnyire a kamerát nézik, vagyis azt a személyt, aki a fotót készítette róluk – valamilyen szoros kapcsolat fűzi őket hozzá. Így a fotó elkészítésének pillanata egy nagyon bizalmas és intim pillanat a két fél között, ami rengeteg érzelemmel tölti fel ezeket a megörökített emlékeket: ettől válnak számomra igazán elragadóvá és őszintévé ” emelte ki.

„Az egyik kedvenc diaképem egy magyar fiút ábrázol a hetvenes évekből. A hóna alatt tart egy labdát, nagyon erős és büszke pózban, mély tekintettel” – tette hozzá.

© The Anonymous Project
© The Anonymous Project
© The Anonymous Project
© The Anonymous Project
© The Anonymous Project

A nyolcszázezer képből álló gyűjteményből már több kiállítás és könyv is készült. A The Anonymous Project legújabb, This is England című kiállításának fókuszában Anglia áll, ami Lee származásából adódóan nagyon személyes módon mutatja be a gyűjtemény brit képeit. A kiállítás a párizsi La galerie du jour agnès b. helyszínén november 22.-éig látogatható.

A diaképek szerelmeseinek jó hír, hogy a Taschen kiadásában megjelent Midcentury Memories című könyv után hamarosan egy új kötet is a boltok polcaira kerül When we were young címmel, ami szintén a This is England kiállítás tematikájára épül.

The Anonymous Projects | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük