fbpx
Nyomj Entert

„Ez a mi saját koordinátarendszerünk” | Puha Élet

Kompromisszumok nélküli, nem hagyományos mesekönyv, ami a felnőttek számára is tartogat meglepetéseket. A Soft Opening címet viselő könyv egy Kickstarter-kampány segítségével jött létre, de a nemzetközi sikert magyar kiadás is követte, amely tavaly karácsonykor került a könyvesboltok polcaira. A Puha Élet történetéről és annak részleteiről Linka Zsuzsi, a könyv illusztrátora mesélt nekünk.

Linka Zsuzsi gyerekkora óta szeret rajzolni, az alkotás kisebb-nagyobb intenzitással mindig is jelen volt az életében, de sokáig nem erre a pályára készült. Kezdetben angol szakon tanult, majd néhány évnyi marketinges kitérő után Markó Áronnal együtt kezdett el dolgozni egy közös projekt megvalósításán. Mivel mindkettőjüknek hiányzott a kreatív alkotás, szerettek volna egy saját kiadású mesekönyvet létrehozni: így vette kezdetét a Puha Élet angol nyelvű elődjének, a Soft Openingnek története.

„Az egész Áron ötlete volt. Már évek óta dolgoztunk együtt, tudta, hogy én előszeretettel rajzolok melankolikus állatokat – innen jött a mesekönyv ötlete. Sokat puffogtatott klisé, de a produktum mellett legalább annyira fontos volt a folyamat is: még sosem írtunk, illusztráltunk könyvet, fogalmunk se volt a nyomdaiparról. Pont emiatt elég sokat kellett kísérleteznünk, de nagyon sokat tanultunk az egészből” – mondta el Zsuzsi.

A munkafolyamatban Zsuzsi és Áron jól kiegészítették egymást: Áron a szövegen, míg Zsuzsi az illusztrációkon dolgozott, de ahogy a grafika alakult, úgy kezdett el azzal párhuzamosan formálódni a történet is. A kiindulópontot Zsuzsi szomorú állatfigurái jelentették, így már a kezdetektől tudták, hogy a könyv az ő boldogulásukról fog szólni. A főhős, Valter már a legelején velük volt: „a vombatok gömbölyded és puha idomai nagyon szimpatikusak nekünk, ráadásul nekem volt is egy örökbefogadott vombatom a Fővárosi Állatkertben” – emelte ki Zsuzsi.

„Az, hogy Valter végül egy idegen világba csöppenve a gyerekekkel együtt fedezi fel a puha univerzumot, viszonylag későn bontakozott ki. Áron többször is újragyúrta, újrakezdte a szöveget, mire kialakult Valter »tudatfolyama«. Ebben az értelemben is nagyon szokatlan volt a folyamat” – tette hozzá.

A puhaság, mint fő motívum adott volt, ahogy Zsuzsi is kiemelte: „a grandiózus Puha élet cím jól magában foglalja a mesekönyv ars poeticáját: puha állatok puha ételeket készítenek egy puha világban. Ez a mi saját koordinátarendszerünk”.

A könyv során egy összetett, mégis követhető és tanulságos történet bontakozik ki, melynek fő célcsoportja a hat-nyolc éves korosztály. Az alkotópáros számára azonban az is egyértelmű volt kezdettől fogva, hogy olyan mesekönyvet szeretnének megalkotni, ami nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is élvezetes. Így a könyv több extra kiegészítővel válik teljessé, ilyenek a szabad szemmel nem látható, UV-fényre megjelenő háttértörténetek, valamint egy lejátszási lista különböző, általuk összeválogatott zenékkel.

„Szerettünk volna a szülőkhöz is szólni, viszont nem akartuk összezavarni a gyerekeket sem. Ezért döntöttünk úgy, hogy a felnőtteknek szóló kiszólások, kulisszatitkok normál fénynél teljesen láthatatlanok, emellett az UV-lámpás kincskeresés minden generációt lázba hoz, és nem is egy túlzottan elterjedt, elcsépelt technológia. A könyvhöz összeállított playlist is azt a célt szolgálja, hogy a Puha élet sokadik olvasásra se legyen unalmas. Nem utolsósorban minket is nagyon szórakoztatott az egész folyamat, a szabad asszociálás, és az, hogy a klasszikus mesén túl valami extrát is nyújthatunk a felnőtteknek” – részletezte Zsuzsi.

Az extrák mellett a kézzel készült, kedves illusztrációk több popkulturális utalást is rejtenek: az egyik oldal sarkában például Frida Kahlo köszönt minket, vagy a könyvet lapozgatva egy alpaka lábán Birkenstock papucsot is felfedezhetünk. Az alkotók kedvencei közé olyan részletek is tartoznak, mint például a hipszter polip kezében felfedezhető Finfolk magazin vagy a profi kerékpáros Jens Voigt mezét viselő pelikán. „Bevallom, hogy ezeknek az apró részleteknek a kitalálását élveztem talán a legjobban. Remélem, hogy az olvasókat is legalább annyira felvillanyozza majd megtalálásuk, mint amennyire engem felvillanyozott az elhelyezésük” – avatott be minket Zsuzsi.

„A mese legfontosabb mondandója, hogy mindenki jó valamiben, mindenkiben rejlik érték, csak néha kell egy kis segítség ennek a felderítéséhez. A Puha élet emellett a vállalkozó szellem és a csapatmunka ünneplése is: főhősünk, Valter ugyanolyan kívülállóként érkezett a vendéglátásba, mint mi a könyviparba. Szóval azt üzenjük, hogy mindent lehet!” – emelte ki Zsuzsi.

A Puha élet már kapható a Federation of Soft webshopban, a Libri boltjaiban és a Bookline felületén, de egyéb concept store-okban is megtalálható, többek között a Garden Studio vagy a SparkLeMonde helyszínén.

Fotók: Talabér Géza

Federation of Soft | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük