fbpx
Nyomj Entert

Könyv vagy performansz? | Schmied Andi

Kilátás az Empire State Building épületére, napkelte a Central Park mögött a világ legmagasabb felhőkarcolójából szemlélve vagy naplemente a Trump World Tower luxusingatlanjaiból – sokan szeretnénk felülről látni Manhattant, de nagyon kevesen tudjuk ezt saját nappalinkból is megtenni. Egy lakásra vadászó magyar milliárdos, Gabriella segítségével New York legexkluzívabb, felhőkarcolókban található lakóingatlanjainak világába nyerhetünk most betekintést.

Gabriella tulajdonképpen Schmied Andi képzőművész és építész alteregója, aki álca mögé bújva járta be és fényképezte körbe New York felhőkarcolóinak luxuslakásait. Private Views című projektje Manhattan lakótornyainak rejtett, elit és fényűző, de fenntarthatlan világát tárja fel.

Andi munkáiban az építészet és a társadalom kapcsolata, egymásra gyakorolt hatása áll a középpontban. Először formatervezést tanult Barcelonában, majd városépítészetet Londonban, de hamar rájött, hogy ez a szakma mégsem neki való. „A városépítészet mechanizmusai még mindig az egyre csillogóbb, magasabb és drágább beruházásokról szólnak, ezzel fenntartva azt a rendszert, ami épp a vesztünkbe vezet minket. Így végül az egyetlen városépítészeti forma, amivel azonosulni tudtam, az, hogy egyszerűen csak érthető és értelmezhető formában mutatom meg a nagyközönségnek azokat az építészeti jelenségeket, rendszereket, amelyek felelősek a folyamatosan növekvő egyenlőtlenségekért – és naivan reménykedem abban, hogy valahol, valamikor ennek lesz némi hatása” – mondta el Andi.

Alkotásaira jellemző, hogy kritikusan viszonyul az egyes építészeti jelenségekhez: képzőművészeti munkáiban a városi anomáliák és olyan kérdéskörök foglalkoztatják, mint például melyek azok az épületek, amiknek meg sem kellett volna épülniük, vagy ha igen, akkor hogyan máshogy. „A radikális városépítész, Mike Davis adta azt a feladatot diákjainak, hogy úgy hozzanak létre egy ideális San Franciscót, hogy semmi mást nem csinálnak, csak megszabadulnak jelenleg már létező struktúráktól, amelyek nélkül a város jobb lenne” – emelte ki Andi. Hasonló motiváció áll a 2015-ben megjelent Jing Jin City című projektjének középpontjában is, amelyben egy észak-kínai szellem-luxusvárosba látogatott el többször is. Legújabb, Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan című könyvében Manhattan luxusingatlanjai kerültek a górcső alá.

Déli és nyugati naplemente, kilátással a One World Trade Center épületére, a Hudson folyóra és New Jersey-re, a Herzog & de Meuron tervezte 56 Leonard felhőkarcoló hálószobájából

A manhattani panoráma tulajdonképpen csak az elit réteg számára igazán hozzáférhető. A város ikonikus látképét az átlagember csak néhány pontról élvezheti: ilyen például az Empire State Building épületének kilátója, ahol Schmied Andi is tartózkodott, amikor megszületett a Private Views projekt ötlete. Andi egy New York-i művészösztöndíj keretében töltött néhány hónapot a városban és lehetősége nyílt felmászni az Empire State Building legtetejére, ahol a látvány rögtön rabul ejtette. Ezután a környező, hasonló magasságokba emelkedő épületek is érdekelni kezdték, és arra vágyakozott, hogy felülről, de más perspektívákból láthassa és örökíthesse meg a várost.

Elkezdte felfedezni a környéket és számba venni azokat az épületeket, amelyekre fel akart mászni, hogy képeket készítsen. Hamar világossá vált számára, hogy magyar művészként nincs esélye belépni ezekbe a luxusingatlanokba, így megalkotta alteregóját, Gabriellát (Gabriella a művész második neve, így útlevelében is szerepelt – a szerk.). A fiktív perszóna egy új otthonát kereső, magyar milliárdosfeleség, akinek segítségével Andi hozzáférést kapott az elit számára fenntartott, fényűző toronylakások világához.

A történet lassan művészeti projektté és antropológiai vizsgálódássá nőtte ki magát, míg végül az ingatlanügynökökkel folytatott interakciók és a lencsevégre kapott luxusenteriőrök egy kiadvánnyá formálódtak. A körülbelül kétszáz oldalas, album formátumú könyv három részre bomlik: rögtön az elején egy Manhattan-térkép található, a huszonöt bejárt épület sziluettjeivel. Ezt követi három további fejezet: az első egy nagy lélegzetvételű interjú az alkotóval és Gabriellával, amelyben a kérdezők Irena Lehkozivová és Barbora Spicaková, a könyv szerkesztői voltak.

Felhős északi kilátás a MetLife Tower épületére a Kohn Pedersen Fox Associates tervezte Madison Square Park egyik felső emeleti nappalijából

Északi kilátás az Empire State Building épületére és nyugati kilátás a Hudson folyóra, a One Madison egyik felső emeleti nappalijából

A második fejezet, a The Buildings a huszonöt konkrét épületet mutatja be ismeretterjesztő szövegekkel is kiegészítve, betekintést nyújtva a luxusingatlanok világának különböző aspektusaiba és árnyoldalaiba.

A fotókon az épületekből nyíló kilátásokat látja az olvasó, szövegként pedig Gabriella az ingatlanosokkal folytatott beszélgetései jelennek meg. Ezek a dialógusok néhol egészen bizarrok, jól szemléltetik ezt a furcsa, a legtöbbünk számára elérhetetlen világot” – tette hozzá Andi.

A harmadik, Perspectives című fejezetben szakértők szólalnak meg a témában, köztük Sharon Zukin szociológus, aki történelmi perspektívába helyezi a New York-i luxuslakásokat; Michael Sorkin idén elhunyt építész és kritikus, aki saját élményein keresztül mutat be két felhőkarcolót vagy Anthony Vidler építészetkritikus, aki szintén egy milliárdos bőrébe bújva éppen megvásárolja a 15 Hudson Yards Penthouse-át.

Északi kilátás a Time Warner Center egyik fürdőszobájából, amit a Skidmore, Owings & Merrill építésziroda tervezett
Déli és keleti kilátás a Hudson folyóra, New Jersey-re és a belvárosra a One Madison egyik nappalijából

A prágai VI PER Galéria kiadásában megjelent könyvben olyan épületek kerülnek a középpontba, mint a Trump Tower, a 432 Park Avenue, amely a világ legmagasabb lakóépülete, a Frank Gehry Tower, ahol az egyik leggyorsabb lift üzemel vagy a 15 Central Park West, ahol egész Amerikában a legmagasabb a lakások négyzetméterára. A Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan kiadványt az alkotó honlapjáról tudjátok beszerezni.

Schmied Andi | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük