fbpx
Nyomj Entert

Falfestmény, amely a lassulást hirdeti | Alicja Biała

Városlakók és fantázialények együtt tűnnek fel a burjánzó növények és képzelt tájak dzsungelében – Alicja Biala készítette a wrocławi kreatív központ falfestményeit, amelyeken a természettel való kapcsolatunk elevenedik meg.

A wrocławi Słodowa sziget – a mi Margitszigetünkhöz hasonlóan – egy csepp természetet csempész a város szövetébe, ahová a kicsiktől a nagyokig mindenki szívesen jár. Itt nyílt meg idén nyáron a Concordia Design kreatív inkubátorház – a 19. századi épületet a nemzetközi projekteken dolgozó MVRDV építésziroda alakította modernné, miközben igazodott az eredeti épület arányaihoz. Ahogyan az építészeti megoldásoknál, úgy a belső tér látványvilágának kialakításakor is a sziget történelmével és értékeivel való kapcsolattartást tűzték ki célul a tervezők. Alicja Biała lengyel alkotó ennek szellemében dolgozott a több mint 500 négyzetméteres mennyezet- és falfelületen.

2019 őszén kezdődött a munkafolyamat, Alicja már akkori tervei szerint is a rohanó életmóddal szemben, a lassú élet és természetközelség mellett akart érvelni színekben gazdag falfestményével, üzenete pedig tulajdonképpen önbeteljesítő jóslattá vált a pandémia idején.

A festmény izgalmas képi világa a lassulásra, a hétköznapi élet apró örömeinek értékelésére és a természetre irányítja figyelmünket. Úszkáló emberalakok, fiatalok és idősek, fantázialények, a Földanya óvó tekintete, sőt, Szent Klára alakja is feltűnik a gazdagon illusztrált falakon. Utóbbi fontos szimbóluma a szigetnek, hiszen a középkorban a terület Szent Klára rendjéhez, a klarisszákhoz tartozott.

A sorozaton szereplő karakterek nem egy történetet mesélnek el, sokkal inkább rajtunk múlik, hogy hogyan fűzzük össze a megannyi jelenetet.

„Olyan ez, mint amikor egy padon ülsz, csak nézed az előtted elhaladó embereket, és azon gondolkodsz, vajon mi lehet az ő történetük”  – mondta az alkotó.

A falfestményen kívül a művész az épület recepciójának tervezésében is részt vett, amelynél az épület eredeti kerámiáit használta fel, illetve egy lámpaként működő, felfüggesztett installációt is készített a térbe.

Forrás: Property Design

Alicja Biała | Web | Facebook | Instagram

MVRDV | Web | Facebook | Instagram

Concordia Design | Web | Facebook | Instagram


Alicja Biała (1993-) vizuális művész és designer. A fotótól a rajzon át a nagyméretű szobrászati projektekig több médiummal dolgozik. A VIA University-n és a koppenhágai School of Design and Technology-n végezte tanulmányait, jelenleg a londoni The Royal College of Art hallgatója.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük