fbpx
Nyomj Entert

Farkas Róbert I Welcome to Chernobyl

1986. április 26., szombat. Hajnali 1:23:45-kor az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben megtörténik a világ egyik legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája. A több napig tartó titkolózások, a veszély nagyságának elbagatellizálása, a hatalom döntésképtelensége rengeteg ember sorsát pecsételi meg. Végérvényesen.

Hatása pedig ma is érezhető…

Idén mutatták be az HBO és a brit Sky koprodukciójában készült Csernobil című öt részes amerikai-brit minisorozatot Johan Renck rendezésében. A film forgatókönyvét Craig Mazin jegyzi. Mazin 2015-ben kezdte írni a történetet. Számos háttéranyagot; tudományos folyóiratok cikkeit, kormányzati jelentéseket, korabeli szovjet tudósok könyveit, dokumentumfilmeket is felhasznált a hiteles sztorihoz.

Az eredmény pedig magáért beszél. Elsöprő sikert aratott már a kezdetektől. Az IMDb értékelések összesített rangsorában rövid idő alatt 9.7 ponttal az első helyre ugrott, s minden idők legnépszerűbb sorozata lett.

Talán azért is lehet ekkora a siker, mert a mai fiatal felnőttek generációja a 80-as évek közepén volt kisgyerek, gyerek, és valahogy érintettnek érzik magukat, természetesen a szüleikkel együtt. Lehet, hogy éppen akkor, a katasztrófa napján sétáltatták őket kint a „jó levegőn”, piknik a parkban, kirándulás a hegyekben. Teljesen jóhiszeműen. De talán mindegy is, hogy hol voltak, hol voltunk. Léteztünk. Így Csernobil mindenképpen hatott, és hat ránk a mai napig.

Farkas Róbert grafikus, illusztrátor több filmes térképet készített már korábban, amelyek közül eddig talán a Welcome to Twin Peaks volt a leghíresebb. Most azonban elkészült a Welcome to Chernobyl is. Róbert szovjetológiára készült végzős gimisként, így az atomerőmű-katasztrófa körülményei, a politikai következményei már akkor nagyon érdekelték.

„Egy dokumentumfilmet láttam először Csernobilról, és legjobban attól készültem ki, hogy a magas sugárzás következtében szinte mindegyik pilóta meghalt azok közül, akik a bóros homokot szórták az égő erőműre – rengeteg ember áldozta az életét azért, hogy Európából ne legyen nukleáris sivatag” – mondta el Róbert.

Róbert a sorozatban is megelevenedő, valós helyszíneket, épületeket, mutatja be a térképén az ő sajátos világán átszűrve. Welcome to Chernobyl.

Nézzétek meg Farkas Róbert aka Astronaut többi munkáját is a weboldalán és a Behance-oldalán.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük