fbpx
Nyomj Entert

Fegyverraktárból közösségi tér | Kyiv Food Market

Az ukrán balbek bureau egy elhagyatott kijevi fegyverraktárnak adott új életet és alakította át igazi közösségi, kulináris élményeket szolgáló helyszínné. Elkészült a Kyiv Food Market!

A 18. század végén épült, egykori katonai arzenál a Dnyeper folyó partjához közel található. Mielőtt teljesen feledésbe merült volna, lőszerek, fegyverek tárolására használták. Az épület mára már teljesen új funkciót kapott: a sápadt téglahomlokzat Kijev legújabb ételudvarát rejti.

Az egykor kiüresedett és rideg teret a balbek bureau belsőépítész stúdió gondolta újra. A megbízás Alex Coopertől, a Cooper’s People, azaz Odessza első élelmiszercsarnokának alapítójától és Mihail Beylintől, a helyi La Familia étteremlánc tulajdonosától érkezett azzal a céllal, hogy Kijev legjobb éttermeit egy tető alá tereljék.

A tér felosztását és a funkciók elhelyezését az emberi észlelés és viselkedés pszichológiája alapján határozták meg. A kétszintes ipari épület középpontjában egy 300 férőhelyes átrium kapott helyet, amelyet különböző étteremegységek határolnak. Mivel meg kellett tartani az eredeti pitvarmagasságot, az összes kiegészítő teret közvetlenül az étteremegységek fölé helyezték el.

Az első szint, amelyben az előbb említett átrium található, a közösségi események fő színtere. Az ülőhelyek funkciójukban és hangulatukban is különböznek egymástól, egyben megidézik az épület ipari jellegét: a magas pultok márványlap- és acéllemez-borítással épültek meg, míg a középen elhelyezett, minimum négy férőhelyes asztalok fából, néhány szék pedig fémből készült.

Az ülőegységeket egymáshoz közel helyezték el, ezzel is ösztönözve az emberi kapcsolatteremtés és kommunikáció lehetőségét: „A koncepció az új társadalmi kapcsolatok megteremtése volt, az élelem eszközén keresztül” – mondta el Slava Balbek az Azure magazinnak adott interjújában. „Ez egy olyan hely, ahol az emberek étkezés közben könnyedén megismerkedhetnek egymással” – folytatta.

Az ételudvart egy nagy, félkör alakú, márvány- és bronzberakásokkal készült italbár zárja le, amelynek polcrendszere a padlótól egészen a mennyezetig terjed. A magasan beépített rendszer a második emeleten lágy ívben végződik, utalva az csarnok ablakainak geometriájára.

A második szint az egység megteremtéséhez hasonló ülőhelyeket kapott, azonban hangulatában és funkciójában is csendesebb, meghittebb légkörrel rendelkezik. Az ülőhelyek mellett egy úgynevezett „show kitchen” is megtalálható itt, amely különböző mesterkurzusok vagy előadások helyszíneként is használható. A felső szint kialakítását egy egyedi Expolight csillár teszi karakteressé, fokozva a hely intimitását.

Az elhanyagolt, de történelmileg fontos épületek közösségi, mindenki által hozzáférhető helyekké történő átalakítása új megközelítésnek bizonyul a városfejlesztési folyamatokban. A Kyiv Food Market enteriőrterve is ezt hangsúlyozza, egyúttal az étkezés kulturális szerepét és jelentőségét is kiemeli. Ahogy a balbek bureau is kiemelte: „Az ételudvar tele van ízekkel, illatokkal, találkozókkal és érzelmekkel. Az élet ünnepe.”

Építészek: Szlava Balbek, Alla Vitas-Zakarzevszka, Anasztaszija Mirzojan, Lena Brjanceva, Julija Barsuk, Jevgenyij Kucsmin
Projektmenedzser: Szvetlana Kazancsuk
Fotók: Jevgenyij Avramenko

Forrás: Azure Magazine

Kyiv Food Market | Facebook | Instagram
balbek bureau | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük