fbpx
Nyomj Entert

Gyártók és tervezők összhangja, ahogy a csehek csinálják | IHOR

A cseh tervezőpáros, Sára Matysová és Ihor Sabadosh helyi gyártókkal és családi manufaktúrákkal együttműködve készíti letisztult lakberendezési tárgyait. A 2020-as Designblokon mutatkoztak be IHOR márkanév alatt: az eseményen az ő kollekciójuk nyert a „Legjobb lakáskiegészítők” kategóriájában.

A cseh IHOR márka multidiszciplináris brandként definiálja magát: Sára Matysová textiltervező és Ihor Sabadosh formatervező nem rejtik véka alá, hol és milyen módon készülnek termékeik. Sőt, egyenesen büszkék arra, hogy olyan helyi gyártókkal, manufaktúrákkal működnek együtt, amelyek évszázadok óta bizonyítják szakmai rátermettségüket, ha kézműves termékek előállításáról van szó. Szerencsés együttállás az övék, ahol a tervező kreatív látásmódja és a gyártó nyitottsága, illetve magas fokú szakértelme találkozik egymással, hogy aztán e kettő ötvözetéből olyan használati tárgyak szülessenek, melyek szebbé teszik a minőségi designra nyitott közönség mindennapjait. Az IHOR lakásdekorációs termékeire a harmonikus és letisztult, mégis sok esetben játékos szín- és formavilág jellemző. Palettájukon asztali tükröt, szőtt gyapjútakarót, pamut konyharuhát, porcelánvázát és kézi szövésű szőnyegeket is találunk.

Sára Matysová textiltervezőként már megmérettette magát 2019-ben, amikor is a Zlin Design Week által életre hívott Best in Design versenyen második helyezést ért el divattervezés kategóriában. Sára a legfontosabb természeti alapelemből, a vízből nyert inspirációt a „Hydrocollection” névre keresztelt fürdőruhakollekció tervezésekor. A ruhaneműk alapanyagául a rugalmas, mégis strapabíró high-tech anyagot, a hidrogélt választotta. A kék és nude színekre hangolt fürdőruhák felületén megjelenő arany mintázat a különféle kőzeteket és ásványokat idézi.

Az ukrán születésű Ihor Sabadosh előbb építészetet, majd belsőépítészeti és bútortervezést tanult Prágában. Letisztult, skandináv hatású „YOORA” székének tervezésekor Ihor a tradicionális asztalosmesterségből nyert inspirációt.

Az IHOR ars poeticája azonban nem csupán dekoratív tárgyak tervezéséről szól. A két designer nem értékeli túl saját szerepét, számukra a terméktervezés és -fejlesztés a gyártópartnerrel való közös munkát jelenti, amelyben azonos értékek, folyamatos kísérletezések mentén születik meg a végtermék. Szerintük ez a termékeny együttműködés a márka legfontosabb összetevője, amelyből mindkét fél profitálhat: a designerek a gyártási folyamatokat testközelből ismerhetik meg, a kivitelező pedig a kreatív csapat látásmódjából meríthet ötletet egy-egy új terméke készítésekor.

Jelenleg több gyártóval is együttműködnek, ezek közül egy a cseh Strmilov városában működő Kubák szövőüzem, mely 1870-es alapítása óta apáról fiúra száll. Náluk készül a „Piet” lakástextil-kollekció két darabja, a gyapjútakaró és a pamut konyharuha is – a névválasztás nem véletlen, az absztrakt geometrikus festészet holland képviselőjére, a De Stijl művészcsoport tagjára, Piet Mondrian személyére utal a megnevezés. A takaró cseh juhok gyapjából, hagyományos szövőszéken készül, a kész termék nagyjából három kilogrammot nyom, a konyharuha pedig különféle színvariációkban érhető el.

A „Piet” tárgyegyüttes harmadik eleme a gyapjúszőnyeg, mely Valašské Meziříčí városában készül, a Morva Gobelin Manufaktúra (Moravská Gobelínová Manufaktura) szakértelmével. A kézi szövésre szakosodott üzemet Rudolf Schlattauer alapította 1898-ban: klasszikus gobelinek, művészi kárpitszövetek és szőnyegek készülnek itt, sőt, textilmúzeum is működik falai között. Ez a szőnyeg kézzel festett fonalból, hét hét alatt készül el.

Az IHOR egy másik textilterméke szintén az egyetemes művészettörténet egyik emblematikus alakjához köthető. A Bauhaus-beli Oscar Schlemmer inspirálta a merinógyapjúból kifejezetten gyerekek számára készült, sokszínű és játékos „Oskar” takarót, melynek előállításában az ugyancsak cseh Nova Fashion cég működött közre.

A textileken túl egy porcelánvázát és egy geometrikus elemekből építkező asztali tükröt találunk még az IHOR kínálatában. Előbbi az 1794-ben alapított, klasszikus asztali készletek előállítására szakosodott Thun porcelángyárban készül, utóbbihoz pedig a világhírű cseh Preciosa gyár vörös színű üveggyöngyeit használják fel, méghozzá azokat, amelyek a minőségellenőrzésen nem állták meg a helyüket – ezeknek a továbbra is jó minőségű, ám a Preciosa falai között hulladéknak számító alapanyagoknak adott új esélyt az IHOR. Az asztali tükör egyszerű formavilágával hívja fel magára a figyelmet. Ezüst, illetve arany fémszerkezettel is kérhető, és akárcsak az IHOR többi más terméke, ez is különlegesen alacsony példányszámban készül.

Az, hogy mennyire fontos Sára és Ihor számára a kollaboráció, nemcsak a gyártókkal való szoros együttműködésben jelenik meg: az IHOR kreatív csapatában különféle szakterületekről érkező partnereket (fotós, vizuális művész, marketingszakember, szövegíró, tervezőgrafikus) is találunk, akik segítik a márka fejlődését.

Fotók: Lenka Glisníková, Lucie Desmond, Edita Kubištová

IHOR | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük