fbpx
Nyomj Entert

Ha nincs Fiatod, jó lesz a Polski is! | Chromiez X Maly

Erre az autóra mindenkinek megvolt a maga szava. Tökgyalu, kispolák, egérkamion, de mi maradjunk inkább a szeretetteljesebb Kispolszkinál. Fiat 126-ról a vasfüggönyön innen akkor még nem álmodhattunk, de jutott ide is olasz licensz alapján gyártott, lengyeles verzió. Az utakon ma már ritkaság, de nézd, a vitrinedbe kiteheted!

A Fiat Nuova 500 utódjának szánt Fiat 126-os modellt 1972 októberében mutatták be Torinóban, egy évvel később pedig már a számunkra sokkal ismertebb változat, a Polski Fiat 126p is elérhetővé vált. A járgányt Lengyelországban gyártották Fiat-licensz alapján, utcai versenyautókra jellemző adottságokkal: léghűtéses motor volt a farában, ami a hátsó kerekekre adta le szédületes erejét.

A lengyelek nagyon büszkék voltak a 126p-re, mivel hazai gyártású autójuk volt ez, az első olyan, amit egy átlagos család is meg tudott engedni magának. És igen, a kicsike kisautót bizony családok használták, családi autónak. Gyakran hárman, négyen utaztak benne, a csomagokat pedig az autó tetejére erősítették. Akiknek jobban ment a többieknél, azok megvásárolhatták a kifejezetten a 126p-hez tervezett Niewiadów N126 nevű, egészen kisméretű lakókocsit, amivel hirtelen sokkal praktikusabbá vált a Kispolszki, bár így is elég érdekes látvány volt egy nagyobb család egy egészen pici autóban, az autónál még így is jóval nagyobb lakókocsival. Nemcsak a lengyeleknek adatott meg az érdekes kép, gyakran utaztak így a Balatonig lengyel turisták, de akár az Adriát is előszeretettel célozták meg vele.

Gyakori jelenség volt akkoriban az önvezető Kispolszki is. Tudni kell a típusról, hogy beindításához egy bovden, nem pedig a szokványos kulcsos megoldás volt szükséges. A bovden azonban gyakran elszakadt, ilyenkor az autó farában lévő motornál kellett azt újraindítani. A manőver előtt sokan sebességben felejtették a járművet, ami így azonnal útnak eredt magától üresen, vagy egy ijedt „anyóssal” a kocsiban.

A Kispolszki nem csak Lengyelországban adta meg a mobilitás lehetőségét az embereknek. Pontos adataink sajnos nincsenek, de Lengyelország mellett talán Magyarországon volt a legnépszerűbb. Jóval olcsóbb megoldás volt, mint a Lada, a Škoda vagy akár a Dacia, bár ezek a járművek talán egy kategóriával feljebb sorolhatóak. Igazi vetélytársa a Trabant volt, ahhoz képest viszont korszerűbb autónak számított. Sokan pont a méretei miatt kritizálták, azonban a megbízhatóságával is akadtak gondok, ennek ellenére kellemes nosztalgiával emlékeznek vissza rá az emberek. Ez látszik abban is, hogy rengeteg becenévvel illették. Lengyelországban a maluch becenevet kapta, ami totyogó kisgyermeket jelent, de hívták még mały Fiatnak is. Magyarországon olyan szellemes neveket kapott, mint Kispolszki, kispók, kispolák, egérkamion vagy aszfaltpattanás.

Érdekes, hogy a Kispolszki legalább akkora kuriózummá vált a keleti blokkban, mint a Fiat 500 tőlünk nyugatabbra. Az értéke ezeknek az autóknak is az egekben van, hisz ez is egy olyan jármű, amihez mindenkinek fűződik egy élménye, amit jó esetben az idő megszépített vagy még szebbé tett.

A limitált példányszámban elérhető CHROMIEZ-kollekció darabjai már elérhetők a HYPEANDHYPER webshopjában. A Fiat Polski 126p miniatűr változatát Maly – The towncar néven keresd a shopban! A retrójárművek szerelmesei a sorszámozott fakocsik mellett az autóhoz passzoló különleges printet is beszerezhetik, ugyancsak korlátozott számban!

Kattints a termékre és irány a HYPE webshopja!

MALY KISAUTÓ
MALY POSZTER

Termékfotók: Liszkay Lilla

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük