fbpx
Nyomj Entert

Hamarosan felfedezhetjük a Mars hangjait

A mai napon történelmi pillanat részesei lehetünk, akár élőben követhetjük a Perseverance Marsra szállását. Ha ez még nem lenne elég, most először a marsi atmoszféra hangjaival is megismerkedhetünk – az űrhangokat rögzítő, speciális mikrofon fejlesztésében egy Los Angeles-i énekes segített.

A NASA eddigi legfejlettebb szondáját küldte a vörös bolygóra, hogy ott akár az ősi élet nyomaira is rátaláljon. A marsjárónak várhatóan hét percre lesz szüksége ahhoz, hogy a légkör felső rétegéből leereszkedjen a felszínre, amit a szakértők a rettegés hét percének neveznek. A remélhetően sikeres landoláshoz a 2012-ben a Curiosity utazásához és landolásához használt stratégiákat alkalmazzák majd. Újdonság azonban, hogy a roverbe épített mikrofonok lehetővé teszik azt is, hogy a Földön tanulmányozhassuk a leszállás hangjait: hallhatjuk majd várhatóan többek között a légkör súrlódását, a marsi szelet, a homok szétszóródását és később a marsi környezet hangjait is, amit eddig még egyetlen Mars-szonda sem tudott megvalósítani.

Forrás: designboom

Bár az űrakusztika eddig nem volt prioritás, a Mars hangjainak rögzítésére korábban is tettek már kísérletet, viszont most először nyílik alkalmunk arra, hogy koherens, valódi felvétel formájában mélyebben belehallgathassunk a Mars hangképébe – mindezt Jason Achilles Mezilis Los Angeles-i rockzenésznek és zeneszerzőnek köszönhetjük. Jason egész életében űrrajongó volt és hangmérnökként széles körű ismeretekkel rendelkezik a mikrofonokról. Még 2016-ban kezdte el foglalkoztatni, hogy lehetséges-e mikrofont felszerelni a készülő Perseverance roverre.

Fotó: Phuc Pham

A hangok rögzítése nemcsak az űrrajongók számára ad majd új élményt, de a rover diagnosztikai eszközeként vagy a mechanikai hibák korai figyelmeztetőrendszereként is működik, valamint segíthet a NASA számára a marsi környezet jobb megértésében is.

Fotó: Phuc Pham
Forrás: designboom

A teljes történetet a Wired interjújában tudjátok elolvasni. A NASA robotjának landolására magyar idő szerint várhatóan ma este 21:55-kor kerülhet sor.

Borítókép: designboom

Jason Achilles Mezilis | Web | Facebook | Instagram
NASA | Web Facebook Instagram

Forrás: Wired

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük