fbpx
Nyomj Entert

HFDA design START X HYPE I Fű Borbála

A HFDA idén tavasszal indította el „design START” nevű mentorprogramját, amely során hét tehetséges tervező hosszú távú fejlődési lehetőséget biztosító, egyénre szabott képzésben vehet részt, hogy ezzel is elősegítsék a sikeres magyar designmárkák létrejöttét. Augusztus végéig minden héten egy-egy újabb mentoráltat ismerhettek meg egy kicsit közelebbről itt, a HYPEANDHYPER-en – Fű Borbála.

Bori már egész kicsi kora óta járt kézműves foglalkozásokra. Mindig is ez az irány vonzotta. A középiskolát Zircen, a III. Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben díszítőfestő szakon végezte, de a térbeli alkotás már akkor sokkal jobban érdekelte, így a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, kerámiatervező szakon folytatta a tanulmányait. Már az első félév után tudta, hogy megvan, ez az ő terepe. A mester szakot aztán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte, ahol nagyon jó lehetőségeket kapott. Elismert séfekkel dolgozhatott együtt izgalmas fine dining tálaló eszközökön, amelyeknek nagy sikere volt és rengeteg fontos publikáció is született velük kapcsolatban. Így ismerte meg Bernáth Józsefet is, akinek a harmadik szakácskönyvében már Bori tányérjaival is találkozhatunk.

HUNGRILL – az első nagy munka

„Diplomamunkámnak a kerti sütésekhez és étkezésekhez alkalmas tálaló eszközöket terveztem azok számára, akik igényes környezetben szeretik tölteni a kerti sütögetéseket, melynek fontos részét képezi a tárgyi környezet. A kültéri étkezéseket vizsgálva, három sajátos étkezéstípust különítettem el, amelyek megfelelnek a magyar étkezési kultúrának – szalonnasütés, bográcsozás és grillezés. Nagyon izgalmasnak találtam a tervezés folyamatát, mert olyan megoldatlan problémák merültek fel, amikre végül nagyon „elegáns” válaszokat sikerült találni. Egy olyan készletet terveztem, amely tartós és akár a mindennapi használat során is megállja a helyét. A HUNGRILL továbbá kiválthatja a műanyag parti készleteket, amik sok esetben nem praktikusak az adott ételtípusokhoz és étkezési szituációkhoz, valamint csökkenthetjük az eldobható műanyag vagy papír tányérok használatát, ezzel is mérsékelve a környezetszennyezést” – mondta el a tervező.

Esztétikum és funkcionalitás

Nem kedveli a haszontalan tárgyakat. Fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a hasznos és praktikus dolgok is lehetnek gyönyörűek – az esztétikum és a funkcionalitás igenis összetartozhatnak, sőt, csak így van értelme. Bori szeret kipróbálni új dolgokat, így előfordul, hogy különböző technikákat és anyagokat használ egyszerre, és talán pont ennek köszönhető, hogy stílusa és kézjegye minden általa tervezett darabban érzékelhető.

Rengeteg terve van, többek között az is, hogy egy önálló műhely fenntartásával bővítse az alkotóterét, amit aztán bemutató teremnek is használna, illetve szeretné létrehozni saját márkáját ötletei széleskörű megvalósítására.

Fű Borbála és a design START

„Szerintem a program nagyon jól leköveti azokat a fontos pontokat, amiken minden induló vállalkozás végigmegy. Olyan kérdéskörökben kaphatunk szakértői válaszokat, amik elengedhetetlenek a vállalkozói léthez és a továbblépéshez. Szerintem nagyon jó, hogy személyre szabható programot lehet kialakítani minden tervezőnek, attól függően, hogy milyen gyorsan akar fejlődni, hogy neki épp mi a legfontosabb. Mindenki abban fejlődik, amiben szeretne, ahol éppen tart” – emelte ki Bori.

 


HFDA design START X HYPE című cikksorozatunkban a design START hét mentoráltjának tervezői munkásságáról, a mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük