fbpx
Nyomj Entert

HFDA design START X HYPE I Pataki Dávid

A HFDA idén tavasszal indította el „design START” nevű mentorprogramját, amely során hét tehetséges tervező hosszú távú fejlődési lehetőséget biztosító, egyénre szabott képzésben vehet részt, hogy ezzel is elősegítsék a sikeres magyar designmárkák létrejöttét. Augusztus végéig minden héten egy-egy újabb mentoráltat ismerhettek meg egy kicsit közelebbről itt, a HYPEANDHYPER-en – Pataki Dávid, azaz a PDSIGN.

Dávid Szegeden nőtt fel, édesapja és nagybátyja festőművész, bátyja fémműves formatervező, ilyen erős példák mellett pedig nagyjából egyértelmű is volt, merre induljon. Már kiskorában is folyton valami manuális „munkát” végzett: rajzolt, gyurmázott, faragott…  Szegeden a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában díszítőszobrászként érettségizett, aztán a budapesti Práter utcában aranyművesnek tanult, a szakmai gyakorlatot pedig egy szegedi ötvösműhelyben szerezte meg.  

Egy inspiráló féléves angliai út után egyszer csak úgy döntött, felvételizik a MOME-ra, ahol 2008-ban fémműves formatervezőként szerzett diplomát. Mestermunkája egy moduláris LED-es mennyezeti világítótest volt, amivel megkapta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) diplomadíját. Egyetem után először a barátaival dolgozott, elsősorban belsőépítészeti projekteken, majd a saját munkái, feladatai olyan erőteljesek lettek, hogy végül külön utat választott. 2010-ben megalapította a PDSIGN stúdiót. 2012-ig Kozma Lajos ösztöndíjasként fénnyel és világítással foglalkozott.

Valódi, kortalan, stabil

Dávid őszinte, sallangmentes, időtálló tárgyakat készít – valódi anyagok, kortalan stílus. Bútorai, lámpái klasszikusak, kézművesek, mégis nagyon mai darabok. „Már többször megkaptam, hogy az általam tervezett tárgyak mindig nehezek. Én inkább stabilt mondanék. Kraft munkák, ahol a fa minden hibája, elszíneződése, tökéletlensége megmarad. Elsősorban egyedi megrendelésekre dolgozom, személyre szabott „tailormade” megoldásokkal, de minden tárgyon ott a kezem nyoma, egy kis darab belőlem” – jegyezte meg Dávid.

Sokszor egy-egy anyag inspirálja és készteti valami újra, ezeket van, hogy egy időre félreteszi, és várja az alkalmat, hogy újra elővehesse. „Idén készítettünk egy grandiózus konyhát, aminek a munkafelületeit és oldalelemeit vörösrézzel burkoltuk. Ezt pedig annyira izgalmasnak találtam, hogy az idei Magyar Design kiállításra készített NUOVA éjjeliszekrények is vörösréz burkolatot kaptak” – mondta el a tervező.

A PDSIGN stúdió számára az elkövetkező időszak vízválasztó lesz; jelenleg a kivitelező kapacitásuk határait feszegetik, így elkerülhetetlen a fejlődés, a bővülés, azonban szeretnék megtartani a saját, kézműves kivitelezést. Egy újfajta egyensúlyra törekszenek. Szeretnék, ha még több lehetőségük nyílna az új tárgyak fejlesztésére, hogy a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kaphassanak a „polcról levehető” darabok.

Pataki Dávid és a design START

„Immár 11 éve tervezőként tevékenykedve egy csomó minden automatizmussá válik, nem kell gondolkodnom rajta, csak teszem a dolgom – ezzel kelek és ezzel fekszem. Nagy szükségem volt arra, hogy hátralépjek két lépést, és kicsit más perspektívából nézzem, mit is csinálok, miért és hogyan. A mentorprogramtól elsősorban összeszedettséget, céltudatosságot kaptam, és egyúttal útmutatást az egyre inkább kikristályosodó cél felé” – mondta el Dávid.


HFDA design START X HYPE című cikksorozatunkban a design START hét mentoráltjának tervezői munkásságáról, a mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük