fbpx
Nyomj Entert

HFDA | Digitálisan indult el a második design START

A vírushelyzetre való tekintettel online előadássorozattal kezdődött a Magyar Divat & Design Ügynökség második design START mentorprogramja, amely üzleti ismeretekkel segíti a magyar designvállalkozásokat hazai stabilitásuk megteremtésében. A szakmai zsűri által kiválasztott öt designmárka – Andrási EdinaKele Sára, Kerekes Furniture, Temesi Apol és Tompa László – közel egy évig tartó képzésen vehet részt.

Az első design START sikere után április 23-án elindulhatott a második forduló is, amelynek fókuszában ezúttal is a szilárdabb és hatékonyabb üzleti működéshez szükséges ismeretek átadása áll. Ami változás azonban, hogy a vírushelyzetet figyelembe véve az MDDÜ felelős szervezetként az online megvalósítás mellett döntött a képzési program első állomását jelentő hat modulos előadássorozatot illetően, valamint témaköreivel is reflektál a megváltozott gazdasági helyzet miatti új kihívások kiküszöbölésére.

A legelőször 2019-ben elindult design START alapjául a Magyar Divat & Design Ügynökség designipari piackutatása, valamint a formatervezőkkel készített mélyinterjúk szolgáltak, amelyek rámutattak a hazai designerek legfőbb nehézségeire, illetve a fejlesztést igénylő területekre.  Az iparági szereplők visszajelzéseinek figyelembevételével lett a mentorprogram kialakítva, mely az Ügynökség egyik kiemelt stratégiai pilléreként járul hozzá a hazai márkák folyamatainak optimalizálásához, valamint piaci pozíciójuk megerősítéséhez.

A formatervezők nyílt pályázat útján jelentkezhettek a mentorprogramba, akik közül egy héttagú szakmai zsűri választotta ki az öt legjobb designert. A kiválasztásnál elsődleges szempont volt, hogy a pályázók egyedi, kreatív, ugyanakkor üzletileg megvalósítható ötletekben gondolkodjanak, hiszen ezek megléte nélkülözhetetlen szereppel bír a design START programban való helytállásban. A bírálók által legjobbnak ítélt formatervezők – Andrási EdinaKele Sára, Kerekes Furniture, Temesi Apol, Tompa László – tervezési, gyártási és üzleti területeken egyaránt fejleszthetik képességeiket a képzési programban: ők azok a formatervezők, akik a mentorprogram elvégzését követően szilárdabb működést valósíthatnak meg, valamint ismertséget szerezhetnek márkájuknak.

A világjárvány miatt kialakult gazdasági helyzetben különösen sérülékenyek a hazai designvállalkozások, így most még nagyobb jelentőséggel bír szakmai támogatásuk. A Magyar Divat & Design Ügynökség számára ezen szempontok is mérvadók voltak akkor, amikor a mentorprogram mihamarabbi, online elindítása mellett döntött. A mentoráltak az elmúlt hetekben üzleti tervezés, finanszírozás, designkommunikáció, marketing és digitális technológia témákban bővíthették tudásukat az egyénre szabott, online képzések keretében. Mindebben olyan hazai szaktekintélyek voltak a segítségükre, mint Gaszt Attila, cégvezető; Kázsmér Nikolett, Halász Ádám és Szendrő Sára, befektetési menedzser; Nemes Attila, kulturális mediátor, valamint Tóth Marcell, online marketing szakértő – akik széleskörű szakértelmük és tapasztalataik révén értékes és hiteles tanácsokkal tudtak szolgálni a résztvevőknek.

A képzési program elkövetkezendő részében a mentoráltak márkaépítéssel és joggal kapcsolatos tudásukat mélyíthetik majd el. Az előbbihez Hosszú Gergely, többszörös formatervezési díjjal jutalmazott designer nyújt segítséget, az utóbbi témában pedig Dr. György Ádám, ügyvéd ad iránymutatást a márkáknak. Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, néhány hónapon belül sor kerülhet a tanulmányi utakra, valamint a szakmai gyakorlatokra is, amelyek során a mentoráltak megismerhetik a szakma neves képviselőinek legjobb gyakorlatait.

„2019-ben indult el az első design START program, amelynek egykori résztvevői mára már egy biztos üzleti modellt tudhatnak magukénak, továbbá hazai ismertségük tekintetében is pozitív változásokat tapasztaltak. Az általuk megtett hosszú út példaértékűnek bizonyult más designerek számára is – ennek köszönhető a design START folytatására való iparági igény. Az új mentoráltak egytől-egyik kiemelkedő szakmai színvonalat képviselnek, biztos vagyok benne, hogy eredményeik más hazai formatervezőket is inspirálnak majd” – nyilatkozta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

HFDA | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük