fbpx
Nyomj Entert

Hiánypótló logógyűjtemény | Hungarian Logos

Magyar Posta, Centrum Áruház, MÁV, Vasedény – csak néhány azok közül az ikonikus intézmények közül, melyek hosszú évtizedeken keresztül meghatározták a magyar hétköznapokat. A karakteres logók egy életre beégtek a retinánkba, de vajon tudjuk-e kik és mikor tervezték őket? A hiánypótló Hungarian Logos Instagram-oldalnak hála most megtudhatjuk!

A Hungarian Logos mögött Hüse Dávid webfejlesztő áll, aki gyerekkora óta rajong a grafikáért, szabadidejében szívesen rajzol és gyűjti a grafikával kapcsolatos kiadványokat, könyveket. A 20. század emblematikus vagy épp kevésbé ismert logóit bemutató oldal idén januárban indult, és Vincze Miklós újságíró barátunknak hála mi is felfigyeltünk a szuper hiánypótló gyűjtőoldalra.

Miért döntöttél úgy, hogy magyar vonatkozású logókat mutatsz be az általad indított oldalon? Mi volt ezzel a célod?

A januári indulás előtt jó néhány hasonló, az adott országok logóival foglalkozó Instagram-oldalt követtem. Elsősorban innen jött ötlet, hogy létre kellene hozni egy hasonló válogatást, csak épp magyar grafikusok logóival – a végső lökést a Soviet Logos elnevezésű Instagram-oldal adta. Utánanéztem, hátha van már hasonló gyűjtemény valahol az interneten, de nem találtam ilyet, így aztán elkezdtem gyűjteni és publikálni a logókat. A fő célom az volt, hogy egyrészt legyen egy magyar vonatkozású logógyűjtemény is, amin keresztül bepillantást nyerhetünk a magyar képzőművészet egy szeletébe, másrészt szerettem volna, hogy az így csokorba szedett logókat minél többen megismerjék, és bárki számára hozzáférhető legyen az általam kigondolt gyűjtemény.

Az oldalon az adott intézmény, illetve szervezet neve, a logót tervező designer és a tervezés éve szerepel – avagy a legalapvetőbb információk. Kifejezett cél volt, hogy ennél több információ/leírás ne jelenjen meg a posztokban, és inkább „csak” afféle indexként/telefonkönyvként funkcionáljon a Hungarian Logos?

Alapvetően csak a legalapvetőbb információkat osztom meg a logók képei alatt az oldalon: itt elsősorban arra hagyatkoztam, amit a többi, külföldi oldal esetében láttam. Az eredeti tervem az volt, hogy hosszabb leírásokkal is kiegészítem a feltöltött logókat, menet közben viszont jópárnál előfordult, hogy csak hiányosan vagy egyáltalán nem tudtam volna bővebb információval szolgálni, így végül maradtam a rövidebb megoldásnál.

Azt gondolom, abszolút hiánypótló szerepet tölt be ez az oldal, hiszen sok esetben évtizedeken keresztül meghatározta az életünk egy-egy korabeli jelenség, intézmény, stb., és maga a logó is beégett a fejünkbe, arról azonban már jóval kevesebbet tudunk, hogy az adott logót/arculatot ki tervezte. A Skála, a Centrum Áruházak, a Magyar Posta, a Volán és a Csepel Művek csak néhány a legemblematikusabbak közül – ezek mind megjelennek az oldalon. Vannak azonban kevésbé ismerős logók is a gyűjteményedben. Mi alapján történik a válogatás, illetve mennyire ásod be magad egy-egy logó/designer történetébe?

Az elképzelésem szerint elsősorban a 20. században tervezett logókat, emblémákat próbáltam meg összegyűjteni, válogatni és ennek mentén haladok azóta is. A gyűjtésnél a grafikák meglelése az egyszerűbb feladat, a hozzájuk tartozó információkért a legtöbb esetben már kutatnom kell – ezt is nagyon élvezem. Egyrészt, mert előfordul, hogy menetközben további logókra bukkanok az adott művész munkásságában, másrészt, mert rengeteg dolgot megtudok közben, nemcsak az adott logóról, de azokról az intézményekről, eseményekről, vállalatokról is, amiknek vagy amikhez készült. Mindegyik logóról lehetőség szerint próbálok minél több adatot beszerezni. Fő forrásként az Arcanum Digitális Tudománytárában keresgélek, de sokszor az oldal követőitől is kapok logókat, illetve a hasonló oldalaknál is rábukkanok néha magyar vonatkozású emblémákra. Rengeteg olyan logó van, ami kevésbé ismerős és én is akkor látom először, amikor megtalálom. De úgy gondolom, hogy ezek is ugyanolyan értéket képviselnek, mint azok, amikkel mindennap találkozunk. A gyűjteménnyel az is a célom, hogy ezeket a kevésbé ismert, de értékes logókat, ne hagyjuk elveszni.

Van esetleg olyan stílus, vagy kedvenc logód, ami kifejezetten közel áll a szívedhez?

Stílusban leginkább azokat a logókat szeretem, melyek a negatív térrel játszanak. Az eddig gyűjtött logók közül, de úgy általában is, ami kifejezetten közel áll hozzám, és talán a kedvencemnek nevezhetem, az az AMFORA-ÜVÉRT logója, amit Szekeres István tervezett. Egyszerre sugall eleganciát, finomságot és közben minimalista is.

Mire számíthatunk még a jövőben a Hungarian Logos oldalán?

Még több logóra! (nevet) Rengeteg van még a tarsolyomban és folyamatosan, körülbelül két naponta töltöm fel az újabbakat. Már a kezdetek óta tervben van, hogy egy weboldalt is indítok, ha minden jól alakul, akkor még ebben az évben erre is sor kerül. Ez a weboldal kvázi adatbázisként fog funkcionálni, amiben szabadon lehet majd keresni: különböző kategóriák, címkék, tervezők alapján is lehet majd szűrni, és a legtöbb logó plusz információkkal is kiegészül. Az egyes művészek logóit akár csoportosítva is meg lehet majd tekinteni és a művészek életrajzi adatai megjelennek majd.

Ezen túl pedig szívesen megjelentetném a gyűjteményt könyv formájában is.

Hungarian Logos | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük