fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | A bűvös kör

A kör a legősibb jelképek egyike, igazi jolly joker, amivel nem lehet mellé nyúlni. Hogyan is lehetne, hiszen a négy alapvető geometriai alakzat egyikeként a tökéletesség, a teljesség szimbóluma. A vonal, amely önmagába tér vissza, az isteni, az éteri, a szellemi tartalom jelképe: valami, amire törekedhetünk csak, de el sosem érhetjük. A kör amennyire tökéletes és zárt forma, annyira nyitott is: rengeteg lehetőség rejlik benne, és csak a tervező fantáziáján múlik, épp melyik arcát szeretné megmutatni ennek a végtelenségig variálható, mégis annyira egyszerű formának.

Saját házunk tájáról nekünk a DOT for You határidőnaplói jutottak eszünkbe az alakzatról elsőként – a márka 2015 óta használja a kört: hol fényességet hozó napkorong, hol pedig macskaszemet idéző prégelés tűnik fel a noteszek borítóján. Aztán itt van nekünk az örökbecsű Örkény-egypercesünk és a hozzá passzoló rajz: „Ezt a kis testi hibával született kört ki vigasztalja meg?”.

A kör kerek formájának köszönhetően a biztonság érzésével tölt el bennünket, otthonosságot sugall, kijelöl és behatárol. Attól függően, hogy mekkorára nő, egészen aprócska helyen is elfér, de követelheti magának a tér egy nagyobb szeletét is, sőt, az egész Föld nevezetű bolygót – amely szintén nem tökéletes, hiszen pólusainál kissé lapított, de mi mégis szeretjük azt gondolni, hogy kerek. Megnéztük, milyen sokféle vizuális formát ölthet a kör a világ különböző pontjain, Krakkótól Sydney-ig.

Mayer Kitti
designteoretikus

Pactics | Sydney, Ausztrália
Martin Isaac


Big Drop | New York, USA / Harkov, Ukrajna
Anna Kuts
Motion Design School


AltoStack – branding | Krakkó / Poznan, Lengyelország
Netguru Team
Aga Jucha


Inaro Architects | Helsinki, Finnország / Budapest, Magyarország
Werklig 🦄
Lili Köves


Quicko | São Paulo, Brazília
iN – Consultoria de marcas
Felipe Takashi
Caio Campana

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük