fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Nem is bakelit a bakelit

Az utóbbi években ismét egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a zeneipar talán legesztétikusabb hordozói, a hanglemezek iránt. Ezt az igényt csak felerősítette járvány, mely sokakat új hobbi, például a hagyományos lemezlovasság irányába indított el. Ezen a héten különleges külsejű lemezeket és borítókat válogattunk össze, és felfedjük az igazságot a hanglemezek helyes megnevezését illetően is.

A hanglemezgyártás a 20. század második felének nagy slágere volt. Aztán a modernebb technikák, mint a floppylemez, majd a CD, a DVD, később az SD-kártya és pendrive, végül az okostelefonok elterjedésével a streaming-szolgáltatások segítségével hallgatható, de kézzel már nem fogható tartalmak felváltották ezt a minőségi hangélményt nyújtó technikát.

Talán sokakat meglep, hogy a magyar bakelit elnevezés valójában hibás, ugyanis a bakelit alkalmatlan a hangrögzítésre. A körkörösen mikrobarázdált hanglemezek leggyakrabban acetilcellulóz-polivinilkloridból – a polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerjéből – készülnek, innen jön a már helyesebb vinyl angolszász rövidítés, megnevezés.

Nevezzük bakelitnek vagy vinylnek, a hanglemezek, úgy tűnik, sosem mennek ki a divatból, ismét helyet követelnek maguknak nappalink polcain. Ezért sem mindegy, milyen grafikákat, vizuális tartalmakat párosítanak kreatívjaink kedvelt zenéinkhez. Következzen pár izgalmas megoldás Lengyelországtól Spanyolországig!

martial hearts | Gdańsk, Lengyelország
Konrad Roche
ROCHE STUDIO


The Blue and You | Vincenza, Olaszország
Guido Dal Prà
Andrea Campesato Segnini
Michele Bruttomesso


UNTANGLE THE ROOTS. | Barcelona, Spanyolország
Workship Studio


Karl Axel Bissler | Chapecó, Brazília
Lucas Matheus


BLAK | Barcelona, Spanyolország
DSORDER .


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük