fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Színes városok

A város sokféleképp tehető élhetővé: a fejlett infrastruktúrán túl az is bearanyozhatja a városlakók életét, ha szürke és unalmas tűzfalak helyett élettel teli, színes falfelületek köszönnek vissza a metropolisz bizonyos pontjain.

Közérzetjavító tulajdonságuk mellett az izgalmas muráloknak köszönhetően egy adott hely, épület a korábbi névtelenségből kilépve felkerül a helyi lakosok mentális térképére, viszonyítási ponttá válik. A kreatív alkotóknak köszönhetően a hatalmas épületek falára festett, gigantikus illusztrációk sok esetben akár meg is téveszthetik a járókelőt – jó példa erre az aktuális válogatásunkban látható moszkvai lakóépület, amely a camouflage-jelenséggel operál. A téglából vagy betonból épült, óriás méretű vásznak nem pusztán esztétikusak, de gyakran valamilyen fontos üzenetet is közvetítenek.

forrás: HVG

Hitka Viki Károly körúti falfestménye szerethető figuráival lopta be magát a budapestiek szívébe: a kenyeret sütő családot és a megajándékozott szomszéd nénit látva mindannyian jobb kedvre derülünk egy picit, „A városnak te vagy a kovásza” mottó pedig abban erősít meg bennünket, hogy nem tétlen szemlélői, hanem aktív cselekvői, alakítói vagyunk a nagyvárosi létnek, nemcsak magunk, de mások életének is.

A falfestmények az adott város állandó kiállításának műtárgyai, nézői, kritikus szemlélői pedig mi magunk vagyunk. Mi, akik a metrópótló busz után szaladunk vagy épp a kígyózó kocsisor végén várjuk, hogy zöldre váltson a lámpa. Most, hogy a város lüktetése a koronavírus okozta korlátozások miatt nagyon is átalakult, talán nem árt emlékeztetni magunkat: „Állj meg!”, „Nézz körül!”, „Csodálkozz rá!”. Ezt tesszük mi is, és képzeletben (hisz másképp úgysem lehet) teszünk egy gyors utazást Vancouvertől Rotterdamig.

Mayer Kitti
designteoretikus

VANCOUVER MURAL FESTIVAL | Vancouver, Kanada
Rafael Mayani


Bakoitzaa” | Barcelona, Spanyolország
Javier de Riba
minuskula studio
Reskate Studio


Mural for the RET | Rotterdam, Hollandia
Thijs Lansbergen


AXIS | Moszkva, Oroszország
Artyem Sztefanov


MONEYBOX | Athén, Görögország
Blaqk
Simek
Greg Papagrigorju
Parisz Kutszikosz

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük