fbpx
Nyomj Entert

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

A hazai gasztrovállalkozások között számtalan olyat találhatunk, amelynek sajátos története van. Ezek főszereplőit legtöbbször „csodabogaraknak” gondoljuk, holott ők „mindössze” szenvedéllyel űzik azt, amit csinálnak, s nem félnek a szokatlantól, az ismeretlentől. A sommelier, aki otthagyta a Feröer-szigeteki Michelin-csillagos éttermet és a nagyváradi lány, aki csillámló gumicsizmára és tarka népviseletre cserélte az unalmas mackónadrágot. Aktuális cikkünkben róluk és hozzájuk hasonló karakterekről mesélünk, sőt kiderül az is, mit takarnak a „címerezés”, „fattyazás”, „idegenelés” kifejezések. A Piqniq Budapest és a Mastercard közös kampánya.

Valentinyi Fruzsina

„Tizenöt éves korom óta dolgozom a rizsföldön.”

Fruzsi már diákmunkában kukoricát címerezett, fattyazott, búzát és rizst idegenelt. Lehet, sok hasonló korú fiatal kényszerként élné meg ezt a munkát, de ő ebben nőtt fel, sosem lázadt ellene, sőt, felnőtt életét is úgy alapozta meg, hogy be tudjon kapcsolódni a családi bizniszbe. Agrármérnöki szakra jelentkezett, később élelmiszermérnöki diplomát szerzett, majd az egyetem után visszatért édesapja mellé a rizsföldekre. Mára kialakult köztük a munkabeosztás, édesapja intézi a nagyobb, stratégiai projekteket, Fruzsi pedig a napi operatív munkát végzi és a megrendeléseket kezeli.


Goldmann Dávid

Juhász Szép Anna és Goldmann Dávid, a Remény Farm alapítói korábban nem kötődtek a mezőgazdasághoz. Dávid IT-s szakemberként, Anna divattervezőként Nagyváradon dolgozott. Nem volt előttük családi minta, saját indíttatásból választották a gazdálkodást és a vele járó életformát. Megismerkedésük után a páros egy kis önellátó gazdasággal kezdte el az agrármunkát Somogy megyében, még csak maguknak és családjuknak termelve. Három és fél év alatt azonban rájöttek, hogy az önellátás nem egyszerű, nem fenntartható. Rájöttek arra is, hogy szeretnék szélesebb körben megosztani az általuk termelt alapanyagokat, valamint hozzájárulni a Föld ökoszisztémájának javításához.

2018-ben találkoztak Allan Savory klímafarm-koncepciójával, ami új lendületet adott nekik. Túlléptek a romantikus tanyasi élet-elképzelésen, és tudományos alapokra helyezve kezdték újratervezni gazdaságukat.

„Le akarunk számolni azzal a pesszimista nézettel, hogy az ember jelenléte a környezetben szükségszerűen rossz.”


Juhász Szép Anna

Anna Nagyváradon divattal foglalkozott, néptáncos múltja miatt előszeretettel viselt díszes szoknyákat. A farmon eleinte csak szürke melegítőnadrágot hordott, ami miatt nem érezte elemében magát, így újra elővette régi ruháit. Rájött, hogy a népi viseletnek az esztétikumon túl hasznos funkciói is vannak, amiket egy tanyán is kiválóan hasznosítani lehet. Boldog színes ruháiban, csillámló gumicsizmájában.

A „farmdivatot” az Instagramon is terjeszti, jelenlétének köszönhetően a Remény Farm, valamint az általuk képviselt fenntartható életstílus így sokakhoz eljut. A páros számára nagyon fontos, hogy ez utóbbit szélesebb körben terjessze, mert így tudják a saját tevékenységük hatását is erősíteni.


Ogl Mária

Ogl Marcsi jogot tanult és dolgozott is e területen, majd elcsábította egy egészen más világ: a borok és a vendéglátás szerelmese lett. Annyira, hogy rövid időn belül már a Feröer-szigeteki, két Michelin-csillagos KOKS étteremben találta magát sommelier-ként. A SALT hívására jött haza tavaly, azóta is a csapat oszlopos tagja.


Reiner Zsófia

Zsófi hostessként kezdte a SALT indulásakor, alig egy év kellett ahhoz, hogy ma már felszolgáló legyen, és ő feleljen a dzsúszokért is. Hatalmas szenvedéllyel alkot friss alapanyagokból új ízeket, mindig az évszakoknak megfelelően. Miatta is olyan ütős az étterem alkoholmentes italkínálata!

“A munkámban a legnagyobb motivációt talán az okozza, hogy a vendégek körében szájról-szájra terjed, hogy a SALT-ban a dzsúszpárosítások milyen fantasztikusak.”


Fotó | Horpáczi Dávid
Videó | Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük