fbpx
Nyomj Entert

Hulladékból alapanyag | Marcelina Komar

Marcelina Komar lengyel formatervező a zöldségek és gyümölcsök ehetetlen részeiből készít új, funkcionális designtárgyakat. Itt van a The_peel Project, egy biohulladékból készült tárgykollekció!

Csak rutinunktól és mindennapi szokásainktól függ, hogy mikor tekintünk egy terméket hulladéknak. Szerencsére szokásaink átalakíthatók és bevett gyakorlataink újrafogalmazhatók” – vallja Marcelina. Ebből a gondolatból kiindulva a tervező diplomamunkájának témájaként a biohulladék felhasználási lehetőségeit kezdte el kutatni: a megoldás Marcelina szerint tulajdonképpen abban rejlik, ha újradefiniáljuk a „szemét” fogalmát.

Az alapkoncepció a szemetesláda funkciójának megkérdőjelezésével indult: „Mi lenne, ha úgy tekintenénk a szemetesládára, mint a meghámozott gyümölcsök vagy zöldségek héját megőrző, nem azokat haszontalanná tévő eszközre?” – olvashatjuk az érzékenyítő kérdést Marcelina Instagram-oldalán. A The_peel Project ugyanis a zöldségek és gyümölcsök ehetetlen részeit nem hulladékként, hanem alapanyagként kezeli, amiből számunkra hasznos tárolóedényeket vagy egyéb egyszerű használati eszközöket hozhatunk létre.

Az előkészítési folyamat során a fölöslegessé vált héjakat és egyéb részeket megszárítjuk, majd porrá őröljük. A kapott őrlemény szín- és illatanyag-összetétele az összegyűjtött hulladék típusától függően különbözhet. Ezután keményítővel és glicerinnel összekeverjük a port és egy speciális présbe helyezzük. Az így elkészült tányérok, tálak vagy tárolóedények helyettesíthetik műanyagból vagy szintetikus anyagból készült társaikat, emellett pedig a keményítő és a glicerin megfelelő arányának köszönhetően ellenállóvá is válnak. Egyetlen ellenségük a víz, aminek hatására bomlásnak indulnak.

Marcelina Komar kezdeményezése egyelőre csak koncepció. További újdonságokért kövessétek ti is a tervező Instagram-oldalát, ahol folyamatosan mélyebb betekintést nyerhetünk a The_peel Project részleteibe.

Marcelina Komar | Instagram

Forrás: WhiteMAD

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük