fbpx
Nyomj Entert

Jövő a városoknak | gestalten X SPACE10

A SPACE10 kutatási és formatervezési laboratórium és a gestalten kiadó összefogtak, hogy a világ vezető építészeit, tervezőit, kutatóit, vállalkozóit és várostervezőit egy platformra tereljék: megjelent a The Ideal City című könyv, amely a jövő városára fókuszál. Mutatjuk!

Milyen városokban akarunk élni? Mi a fontos számunkra a jó élethez? Milyen a jó, élhető otthon? A gestalten legújabb kiadványa ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ átfogó, multidiszciplináris és holisztikus megközelítésben: újragondolja, hogyan tervezhetnénk, építhetnénk és oszthatnánk meg egymással lakókörnyezetünket, a várost. Célja, hogy olyan inspiráló megoldásokat és ideológiákat mutasson be, amelyek nemcsak nekünk, városlakóknak, hanem a bolygónak is kedveznek.

„Manapság a városok nem elégítik ki a bennük élő emberek alapvető szükségleteit, emellett a klímaválság legnagyobb mozgatórugói is egyben. Sok a kihívás, de ugyanígy lehetőségeink száma is nagy. Valóban válaszút előtt állunk: továbbra is ugyanazt a megszokott ösvényt követjük, amelyről tudjuk, hova vezet, vagy új utakat fedeztünk fel? Az Ideal City bejárja az egész világot inspiráló szakácsok és hozzávalók után kutatva, majd a recepteket egy városi szakácskönyvbe gyűjti össze. Ezek megmutatják, hogyan teremtsünk élhetőbb otthont az emberiségnek, miközben bolygónkról is gondoskodunk” – mondta el Simon Caspersen, a SPACE10 társalapítója.

A The Ideal City (Az ideális város – a szerk.) lapjain harminc ország ötvenhárom különböző városának történetét ismerhetjük meg az innovatív élelmiszer- és energiatermeléstől kezdve a sokszínű és befogadó lakhatási és közlekedési rendszerekig. Olyan nevekkel találkozhatunk, mint a legendás emberközpontú várostervező Jan Gehl, Robin Chase közlekedési szakértő, de a nagyhírű Bjarke Ingels építész iroda vagy a multidiszciplináris Urban Think Tank stúdió munkáival is megismerkedhetünk. Mindezek mellett kisebb, közösségi kezdeményezésű projektek is helyet kaptak a kötetben.

„Ha a városok jövőjére gondolunk, könnyű kissé lehangolódnunk az előttünk álló kihívások miatt. Ez a könyv nem erről szól: optimista, előremutató, alternatív narratívát kínál, amely számtalan, már rendelkezésünkre álló ötletet, eszközt és kísérletet tár elénk, hogy mindenki számára jobb városokat hozzunk létre” – tette hozzá Elli Stuhler, a gestalten szerkesztője.

A The Ideal City könyv már elérhető a gestalten honlapján.

Fotók: Niklas Adrian Vindelev, Anne Sophie Rosenvinge

gestalten | Web | Facebook | Instagram
SPACE10 | Web | Facebook | Instagram

Forrás: sajtóanyag, gestalten

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük