fbpx
Nyomj Entert

Kassa épületei inspirálták a város új szuvenírjeit | Grešo Tamás mintatervei

A szlovák város nevezetességei inspirálták Grešo Tamás mintaterveit, amelyeket a Visit Košice idegenforgalmi szervezet pályázatára készített, és amelyekkel hamarosan különböző kassai ajándéktárgyakon találkozhatunk.

A szuvenírekről általában a tucatszámra gyártott, a giccs határát súroló képeslapok és hűtőmágnesek jutnak eszünkbe elsőre, de ismerünk azért olyan, előre mutató kezdeményezéseket is régiónkból, amelyek az unalmas ajándéktárgyak helyett jól tervezett, egyedi és szerethető termékek készítését szorgalmazzák – ilyen például a cseh Pragtique.

Most Kassa döntött úgy, hogy helyi alkotók bevonásával értelmezi újra ajándéktárgyait. A Visit Košice idegenforgalmi szervezet nyílt pályázatára különböző ágazatokban tevékenykedő alkotók munkáit várták, a jelentkezők közül pedig végül tizenkilencet választottak ki arra, hogy terveik megvalósulhassanak. Az egyik nyertes tervező Grešo Tamás szlovákiai magyar formatervező és grafikus, aki a város épített örökségét szerette volna megidézni anélkül, hogy konkrét épületeket ábrázolna.

„ A fő gondolatom az volt, hogy hogyan tudnám megjeleníteni nem szokványos módon Kassa híres épületeit” – mondja Tamás, aki végül az általa kiválasztott épületek forma- és díszítőelemeit egyszerűsítette és szerkesztette mozaikszerű mintákká.

Három terve három különböző kassai épület részleteit idézi meg. Az Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisáról, a Szent Erzsébet-székesegyházról készült minta a dóm tetején megjelenő virágmotívumot és a tér belső ornamentikáját eleveníti fel. A Harang utcai zsinagógáról készült terven a zsidó jelképek mellett ugyancsak a tér jellegzetes díszítőelemei jelennek meg, mint ahogyan a Kassai Állami Színház neobarokk épületéről készült mintát is az épület külső és belső ornamenseinek absztrahált változatai alkotják. A mintákkal hamarosan print formájában, illetve textilárukon, mint például pólókon és vászontáskájon is találkozhatunk, ha Kassán járunk.


Visit Košice | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük