fbpx
Nyomj Entert

Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásai | TOP 5

A metrózásnak már önmagában egyedi a hangulata, a metróállomásoknak pedig különös az atmoszférája. Számos olyan állomás akad, mely építészeti megoldásainak köszönhetően igazán egyedi. Ezek a földalatti univerzumok sokszor reflektálnak a felszínen lévő világra, a korra és a városi életre. Szálljunk fel egy képzeletbeli metróra és nézzük meg Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásait! 

Staroměstská | Prága, Csehország

A Prágai Staroměstská metróállomás 1978-ban készült el, egyedi forma- és anyaghasználatából adódóan ugyanakkor évtizedek elmúltával is karakteres maradt a LEGO hangulatát idéző megálló.


Zoloti Vorota | Kijev, Ukrajna

Zoloti Vorota, Kijev legszebb metróállomása a legkülönlegesebb is egyben. Nevét a város Arany Kapujáról kapta, melynek közelében található. A nyolcvan mozaikkal díszített állomás az ősi Rusz templomépítészetre emlékeztet finom részleteinek köszönhetően. Bár az 1989-ben nyitott, szokatlan metróállomás nagy kockázat volt, 1991-ben a kivitelezők díjban részesültek.


Szent Gellért tér | Budapest, Magyarország 

A négyes metró vonalán nem egy olyan megálló van, ami helyet érdemelne a válogatásban. A Szent Gellért téri nem csak a színes kerámia használata miatt került listára – a karakteres vasbetongerenda-hálózatnak szerkezetileg is nagy szerep jut, stílusban pedig nagyon jóleső kontrasztot teremt a peron díszítettségével szemben. 

Fotók: Sporaarchitects

Serpnia | Harkov, Ukrajna

A pasztellrózsaszín csempeborítású megálló eltér a megszokott, szovjet stílusú építészeti stílustól. A megállót 2004-ben építették és adták hozzá Ukrajna metrórendszeréhez a Botanichnyi Sad metróállomással együtt. 


Plac Wilsona metróállomás | Varsó, Lengyelország

A Plac Wilsona Varsó egyes vonalának egyik metróállomása, melyet Andrzej Marek Chołdzyński lengyel építész tervezett. 2008-ban Metro-díjat nyert el legjobb újonnan épített állomásként. 

Források: European Best Destinations, bucketlistly

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük