fbpx
Nyomj Entert

Köztéri lámpa segíthetne a vírus elleni védekezésben | Urban Sun

A dán Studio Roosegaarde egy olyan lámpát tervezett, amely az emberre ártalmatlan távoli ultraibolya (far-UVC) fény segítségével fertőtlenítheti a tereket, ezzel pedig csökkenthetné a koronavírus köztereken való terjedését.

Az Urban Sun lámpa a kültéren megrendezett közösségi események, például olimpiai játékok vagy biennálék biztonságossá tételéhez is hozzájárulhat, de a tervezők szerint az eszköz megállókban is kifejezetten hasznos lehet.

A Studio Roosegaarde szerint az eszköz két perc alatt vírusmentessé tudja tenni a kilélegzett levegőt, egy novemberi kutatás szerint azonban ezzel a technológiával a légtisztítás ideje akár 11,5 percet is igénybe vehet.

Miután a Dezeen közzétette a stúdió tervét, a kommentszekciót elárasztották a szkeptikus vélemények, ennek hatására a magazin újból felkereste a stúdiót egy sor technikai kérdéssel kapcsolatban. A tervezők válaszaiból kiderül, hogy a lámpa jelenlegi állapotában kizárólag kültéren és sötétedés után hatásos, ami – tekintettel arra, hogy a vírus beltéren terjed igazán – megkérdőjelezi annak relevanciáját, a tervezők azonban hozzátették, hogy további fejlesztésekkel készülnek a közeljövőben.

Studio Roosegaarde | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük