fbpx
Nyomj Entert

Lengyel építész co-housing terve nyert Moszkvában

A frissen diplomázott építész munkájában saját generációja, azaz az X-generáció fiatal felnőtteinek igényeit vette figyelembe, és azokhoz igazítva tervezett egy szupermenő kollektív lakóépületet.

Tinédzserként nem sokan lelkesednek a kollégiumba költözés ötletéért, ám úgy tűnik, a felnőttek körében reneszánszát éli a műfaj – és az ok nem a nosztalgia, hanem sokkal inkább az olyan frappáns és humánus tervek felbukkanása, mint amilyen a Wrocławi Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott Martyna Słowińska koncepciója is. 

A fiatal építész a moszkvai Hustle Hub pályázatra készítette el „3-living” címet viselő koncepcióját. A szervező UNFUSE platform Moszkva egy régi, ipari területére, a Lichaczów-üzem helyére írt ki pályázatot, kollektív együttélés címszó alatt. A környék egyébként már virágzásnak indult: egyre divatosabb a helyi fiatalok körében, ám ezzel párhuzamosan a lakásárak is emelkedni kezdtek. A pályázóknak így arra is válaszolniuk kellett, hogyan alakítanának ki költséghatékony, a pályakezdő, 20-35 éves korosztály számára megfizethető élettereket. A további kritériumok között szerepelt az is, hogy az épület ne helyspecifikus legyen, hanem inkább prototípusként szolgáljon, mely a világ bármely más pontján is (apróbb változtatásokkal) egyszerűen kivitelezhető lehet, valamint a tervezőknek egyértelműen el kellett határolódniuk a „hostel-hangulattól” is – valódi otthonokra kellett koncentrálniuk.

A nyertes Martyna Słowińska koncepciójában egy hatszintes épületet tervezett, melyben a nyílt, a fél-privát és a privát terek váltakoznak. A publikus szint műhelyek, irodák berendezésére, valamint vásárok, kiállítások rendezésére adna lehetőséget. A fél-privát terek közé tartoznak a közös teraszok, de adott esetben a konyha is – ezt egy moduláris felépítéssel valósítaná meg a tervező, azaz lehetőséget adna rá, hogy a tulajdonosok eldöntsék, milyen funkciókkal egészítenék ki a lakásukat. 

A célközönséget – a már említett 20-35 éves felnőtteket – Słowińska három csoportra bontotta (innen ered a projekt elnevezése is, a 3-living): az elsőbe tartoznak a gyakran lakóhelyet változtató bloggerek, fotósok, művészek, azaz a digitális nomádok, a második csoport tagjai főleg informatikus, tervező és vállalkozó szakemberek, akik otthonról dolgoznak, a harmadik pedig azok igényeire válaszol, akik érzelmileg nem kötődnek a lakhelyükhöz, és kalandvágyból változtatnak gyakran környezetet. 

Az orosz, észt és osztrák építészekből álló zsűri nem csak az elméleti, a gyakorlati kidolgozás olyan elemiért is méltatta Słowińska munkáját, mint a könnyen kivitelezhető moduláris szerkezet, valamint az ökotudatos megoldások, azaz a hibrid szellőztető rendszert, az esővíz-tartályt vagy a napelemek.

Forrás: whitemad

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük