fbpx
Nyomj Entert

Nyers szépség | Izlandra tervezett vulkánmúzeummal nyert egy magyar építészpáros

Györgyi Csenge és Iszak Bálint, Új-Zélandon élő építészpáros lenyűgöző, a környezetéhez szorosan kapcsolódó épületet tervezett a világ egyik legnagyobb vulkáni krátere, az izlandi Hverjfall mellé.

Izland szigetének északi részén, a Dimmuborgir régióban helyezkedik el a Hverjfall vulkán, melynek 140 méter mély és 1000 méter széles krátere az egyik legnagyobb a világon. A szpot népszerű kirándulási célpont, csak épp egy olyan tér hiányzik a környékről, ahol a túrázók megpihenhetnek, vagy ahol a hihetetlenül inspiráló tájra reflektáló installációk kaphatnak helyet. A Bee Breeders, építészpályázatokkal foglalkozó oldal ebből a hiányból kiindulva hirdetett ötletpályázatot, Volcano Museum projektcímen.

Az első helyezést az Új-Zélandon élő Györgyi Csenge és Iszak Bálint nyerték el. Az építészek a régió turisztikai központjaként képzelték el az épületet, melyet elegánsan a tájba illesztettek.

A létesítmény tengelyének a vulkán irányába való forgatásával, illetve az épület fél szinttel való lesüllyesztésével olyan téri élmények keletkeznek – kilátás, átlátások – melyek a látogatóknak új nézőpontokból tárják fel a környezetet. A múzeum lesüllyesztése elősegítette a tájba illesztést, illetve – a teljesen nyitott területen – fokozza a helyszínre jellemző szélsőséges időjárási viszontagságok elleni védelem érzetét is. A nagy alapterület és a terepbe ültetés miatt a természetes fényt felülvilágítók biztosítják, melyek vertikális elemei ellensúlyozzák az épület horizontális megjelenését.

– mesélték az alkotók a projektről. A vasbeton és acélszerkezet, valamint a texturált fém homlokzati elemek jól rímelnek a táj egyszerű, egyben impozáns szépségére. Mindezt pedig a tradicionális izlandi építészetben is jelen lévő természetes vegetációjú zöld tető egészíti ki.

Az építészek a kiállítóterek mellett nagy hangsúlyt fektettek a pihenőhely funkcióra is. A gyakran zord, szürke időjárás elől igazi menedékhelyként szolgál a múzeum, ahol mielőtt az ember továbbindul, „egy tökéletesen pörkölt kávéval és pazar látvánnyal töltődhet fel” – olvasható a projektleírásban.

Csenge és Bálint mindketten a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végeztek, jelenleg díjnyertes új-zélandi építészirodáknál dolgoznak: Csenge a Guy Tarrant Architects, Bálint pedig a Fearon Hay Architects munkatársa.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük