fbpx
Nyomj Entert

Kortárs kápolnák

A szakrális építészet a 21. századi architektúrájának egyik legizgalmasabb területe, hiszen már létezése maga tucatnyi vitát generál. A több évszázada tartó szekuralizáció eredményeképp jogos lehet a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán új szakrális épületekre. Az építészek ugyanakkor érdekes kihívásokra különleges válaszokat adnak máig is templomok tervezésével.

Németországban az ezredforduló óta 500 templomot zártak be paphiány vagy a gyülekezet lemorzsolódása miatt, közülük 140-et pedig le is bontottak. Angliában, Spanyolországban és Hollandiában izgalmasabbnál izgalmasabb módokon használják újra az egykori áhítatok helyszíneit: láttunk már templomból létrehozott hotelt, co-working irodát vagy családi otthont is. Ha csak erre a folyamatra gondolunk, fölösleges még újabb templomokat felhúzni az érintett országokban.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor a korunkat jellemző bizonytalanság új lendületet adhat a vallásgyakorlásnak: az emberek vágyakozni kezdenek valami olyan kapaszkodó felé, amilyen évszázadokig a hitélet volt. A koronavírus utáni időszámításunkban nem biztos, hogy eljön a nagy létszámú közösség előtt celebrált misék reneszánsza – a kisebb kápolnák viszont biztonságos és meghitt lehetőségeket teremthetnek az elmélyülésre. Mindez puszta feltételezés csak, de arra sarkallt minket, hogy körülnézzünk a régióban, és csokorba gyűjtsük az elmúlt öt év legizgalmasabb kortárs kápolnáit. Íme:

Szent Vencel templom Sazovice, Csehország

A 10. századi rotundákat idéző formavilágú templomot tervezett a cseh Zlín régióban található kisvárosba a brno-i Atelier Štěpán tervezőiroda. A henger alakú váz vasbetonból épült, a fehérre vakolt falakat pedig ecsetvonások gazdagítják. A fény a falakba süllyesztett ablakok mellett a a tetőn, egy háromszög alakú ablakon át érkezik, szemben a rotundák jellegzetes, kör alakú tetőablakaival.

Fotó: BoysPlayNice. Forrás: Dezeen

Salgenreute-kápolna Krumbacher, Ausztria

A Bernardo Bader építészstúdiónak egy 200 éves kápolna helyére kellett újat terveznie Ausztria nyugati részén. A domboldalon álló, csúcsával hegyesen az ég felé törekvő apró kápolna falait fával burkolták. Az építészek céljának megfelelően az idő múlásával a napfény hatására ez a fa is szürkülni, sötétedni fog, akárcsak a környező épületek.

Forrás: Dezeen

Szabadtéri kápolna Skorba, Szlovénia

Nemcsak misékre és áhítatra, hanem más jellegű összejövetelekre is alkalmas a Szlovénia legidősebb településének, Ptujnak szomszédságába épített szabadtéri kápolna. Ahogy Skorba városkája népesedett, egy közösségi gyülekezőhelyre is egyre nagyobb szükségük lett. A ljubljanai Enota stúdió ezt az igényt is figyelembe véve tervezte meg a különleges formájú „betonátriumot”.

Forrás: Dezeen

Esküvői acélkápolna Csákberény, Magyarország

A MÁS építészek tervezői saját esküvőjük apropóján kezdtek el egy kápolna tervezésén gondolkozni. A minimalista kápolna az építészpárosra jellemző módon acélból készült és a templomok alapvető formájának vizsgálatából indul ki: a keresztény templomok szentélyének végződését, az apszist veszi alapul. A kápolnát, amely azóta is várja a házasodni vágyókat, barátaik segítségével építették.

Forrás: MÁS építészek

Péter apostol és Szent Ilona-kápolna Páfosz, Ciprus

A Cipruson található, Michail Georgiou által tervezett kápolna egyrészt a görög ortodox templomok kettős osztású alaprajzát és boltozatát idézi, másrészt modern megoldásokkal operál. Íves alakja fordított zongorára emlékeztet, 56 négyzetméterével pedig a nagyobb kápolnák közé tartozik. Bejárata, valamint az azzal szemközti apszisa impozáns, 5,5 méteres magasságával ejti ámulatba a látogatókat.

Forrás: Archdaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük