fbpx
Nyomj Entert

Megjelent a Disegno folyóirat legújabb lapszáma

Robotember, posztszocialista városdesign, vallás és design kapcsolata, kortárs kiállítási gyakorlatok és még számos érdekfeszítő, designkultúrát alakító témakör: a designteoretikusok legnagyobb örömére néhány év kihagyás után újra itt a Disegno. A legújabb lapszám a Free-for-All címet kapta.

A Disegno folyóirat első száma még 2014-ben jelent meg, ezt még további három lapszám követte. A lap azzal a céllal jött létre, hogy a designkultúra aktuális diskurzusai vagy produktumai a lehető legmagasabb tudományos minőséggel, teljesen szabadon hozzáférhető formában váljanak elérhetővé.

„Úgy gondoltuk és gondoljuk, hogy a designnal való szakszerű foglalatoskodást pont annak népszerűsége, ha tetszik, szinte bulvárjellege nehezíti meg. A designkultúra-tudomány azt állítja, hogy a designról nem a klasszikus művészettörténeti hagyományoknak megfelelően szerencsés gondolkodnunk, vagyis nem tárgyak, tervezők és stílusirányzatok történetéről van itt szó. Minket tulajdonképpen nem az érdekel, hogy a design hogyan jelenik meg a különféle életvilágokban, hanem sokkal inkább az, hogy az miként teremti meg ezeket a világokat. A designról következésképpen diskurzusok, praxisok és produktumok dinamikus világteremtő összjátékában gondolkodunk” – részletezte Gyenge Zsolt és Szentpéteri Márton, a Disegno két szerkesztője.

A szerkesztők koncepcióját nagyon jól tükrözi a Free-for-All lapszámban megvitatott témák sokszínűsége is. Az előző lapszámokhoz képest elég nagy a merítés, így olyan témákról is olvashatunk benne, mint hogy létezik-e demokratikus és minden téren inkluzív múzeum; beszélhetünk-e emberközpontú designról egy olyan korban, amelyben az ember és gépek közötti határvonal egyre inkább elmosódik; vagy milyen összefüggésben áll az identitás és a városdesign a posztszocialista városok esetében – és ez csak néhány példa.

Fontos még kiemelni, hogy a folyóirat nem csak magyar nyelven olvasható, a Disegno egyes lapszámai ugyanis angolul is megjelennek. „Váltakozva jelentetünk meg magyar és angol lapszámokat, aminek célja az, hogy egyrészt itthon is megismertessük a nemzetközi szakirodalom ikonikus szerzőit és diskurzusalapító szövegeit, másrészt pedig az, hogy a folyóirat szép lassan a nemzetközi diskurzusban is értelmezhető legyen, valamint lehetőséget biztosítson magyar és kelet-európai kutatóknak lokális témák angol nyelvű publikálására” – emelték ki a Disegno szerkesztői.

További érdekesség, hogy a szám lapjain az Ejtech anyagkísérleteit csodálhatjuk meg – a művészpáros munkáiról korábban már készítettünk interjút, amelyet itt tudtok elolvasni.

A következő lapszámra sem kell túl sokat várni. A tervek szerint jövő tavasszal fog megjelenni, fókuszában pedig Moholy-Nagy László örökségének teoretikus szempontú feldolgozása áll majd.

A Disegno Free-for-All című számának izgalmas témái ezen a linken böngészhetők, a teljes lapszámot PDF formátumban pedig itt tudjátok letölteni.

A szerkesztőbizottság tagjai: Victor Margolin, Jessica Hemmings 
Szerkesztők: Gyenge Zsolt, Horváth Olivér, Szentpéteri Márton
Alapító szerkesztő: Fiáth Heni
Arculatterv: Skrapits Borka
Projektmenedzser: Wunderlich Péter

Disegno | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük