fbpx
Nyomj Entert

HYPE | Heti online programajánló

A hét elején még elcsíphetjük a régió kortárs galériáinak példaértékű kezdeményezését, emellett sok-sok olvasni- és néznivalót is összegyűjtöttünk a következő pár napra a Disegno új lapszámától kezdve az ülés történetét bemutató filmen át a Maform oktatóanyagaiig. Mutatjuk a részleteket!

not cancelled east x south

A not cancelled east x south projektet a Sariev (Plovdiv, Bulgária) és LambdaLambdaLambda (Pristina, Koszovó) galériák indították azzal a céllal, hogy a kortárs művészeti piac perifériáján mozgó galériák – akik a helyi művészeti szcéna meghatározó alkotóit képviselik – megjelenjenek az online térben egy nemzetközi esemény keretein belül. A dél-, közép- és kelet-európai képzőművészeti galériák online kiállításokkal jelentkeznek, emellett különböző élő tartalmak, közvetítések, beszélgetések és tárlatvezetések is megtekinthetőek május 18-ig a weboldalon. A 17 résztvevő galéria régiónk 8 országát képviseli, és a kezdeményezésben három hazai galériával – a Kisterem, a Trapéz és a Molnár Ani Galériával – is találkozhatunk.

Mikor: 2020. május 12-18.

Hol: online


Chair Times – Vitra Design Museum

A designtörténet ikonikus székei szinte egytől egyik megtalálhatóak a Vitra Design Múzeum gyűjteményében, ennek apropóján pedig az intézmény most egy filmet tett közzé az ülőbútorok történetéről. A 90 perces filmben a gyűjtemény egyes darabjait ismerhetjük meg az 1800-as évektől napjaink 3D-nyomtatott székeiig. Designerek, a múzeum vezetője, kurátorai és gyűjtők kalauzolnak minket végig és mutatnak be olyan neves bútorokat, mint a Thonet szék, a Panton szék, Breuer Marcell csővázas székei, az Eames házaspár és Philippe Starck munkái, valamint egy jelenetben Konstantin Grcic Chair One széke is feltűnik, ami a Szent Gellért téri metróállomásról lehet ismerős nekünk.

Hol: online


Maform Classroom

A Maform-ot Csire Géza és Molnár Péter alapította 2010-ben. Mára már jónéhány taggal bővült a csapat, tevékenységük fókuszában az ipari formatervezés, a felhasználói felület tervezés és az arculattervezés áll. A Maform az online tanulás iránti megnövekedett igényre válaszul elindította a Maform Classroom sorozatot. Az oktatóanyagok a design számos területéről hoznak lépésről lépésre lebontott útmutatókat. A skicceléshez és a vizualizációhoz kapcsolódó posztok már elérhetőek a stúdió blogján!

Hol: online


 Disegno – Free-for-All

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiadásában megjelent a hazai designkultúra folyóirat, a Disegno új száma! Az online elérhető Free-for-All című lapszámban olvashatunk írásokat a design szerepéről a poszthumán elméletek tükrében, a szakralitás lehetőségeiről a szociális design területén, a Bauhaus utódintézményének tartott ulmi iskoláról, és még sok-sok más témáról. A címlap-grafikát Skrapits Borka készítette, a kapcsolódó képanyag pedig az EJTech textilkísérleteit mutatja be. A lapszám letölthető a Disegno oldalán.

Hol: online


Neri Oxman & Paola Antonelli Q&A

Nem sokkal a pandémia bejelentése előtt nyílt meg Neri Oxman kiállítása a New York-i Museum of Modern Art-ban. Neri Oxman és csapata a design, az építészet, a számítógépes tervezés, és az anyagtudományok határterületén alkot: műfaji hatorkat átívelő projektjeikben többek között azt kutatják, hogy a kikísérletezett természetes anyagstruktúrák digitális nyomtatása vajon az építészet szolgálatába állhat-e a jövőben. Habár a kiállítás még zárva tart, a hozzá kapcsolódó diszkurzív programokat megtartják az online térben, így Paola Antonelli, a MoMA kurátora és Neri Oxman beszélgetése is elérhető most az intézmény YouTube-csatornáján.

Hol: online


acb galéria – Gimnasztika

Az acb Galéria második online kiállítása, a Gimnasztika, az előző tárlatukhoz hasonlóan a lakást idéző raktárhelyiségük virtuális terében látogatható. „A bezártság és a szociális távolságtartás miatt a testi fittséget, edzettséget, a társas mozgást, de az örömszerzést is egyre erősödő hiányként éljük meg, szerepük pedig a szellemi egészség vonatkozásában is felértékelődik” – olvasható a kiállítás leírásában. A bemutatott művek a test, a mozgás vagy éppen az erotika témáját dolgozzák fel, amelyekre – a jelenlegi izolációs helyzetünkből adódóan – új nézőpontból tekinthetünk.

Hol: online

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük